Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Τραυλός βασιλιάς με δώδεκα σκήπτρα

Με 12 υποψηφιότητες επικρατεί στις κατηγορίες των φετινών Οσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 27 Φεβρουαρίου, η αγγλική ταινία «Ο λόγος του βασιλιά» του Τομ Χούπερ, ενώ στις υποψηφιότητες ξενόγλωσσου Οσκαρ περιλαμβάνεται και η ελληνική ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.
Η κινηματογραφική σχέση του Γεωργίου VI με τον λογοθεραπευτή του, εξασφάλισε στον Κόλιν Φερθ υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στον Τζέφρι Ρας για Β' Ανδρικου ΡόλουΗ κινηματογραφική σχέση του Γεωργίου VI με τον λογοθεραπευτή του, εξασφάλισε στον Κόλιν Φερθ υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στον Τζέφρι Ρας για Β' Ανδρικου Ρόλου
«Ο λόγος του βασιλιά» είναι μεταξύ άλλων υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, πρώτου ανδρικού ρόλου για τον ήδη βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Κόλιν Φερθ και δεύτερου γυναικείου ρόλου για τη Χέλενα Μπόναμ-Κάρτερ.

Αντίθετα με τα προγνωστικά, η ταινία «The Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ, για το δημιουργό του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ήρθε τρίτη, αποσπώντας μόνον 8 υποψηφιότητες, όπως και η περιπέτεια στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν. Δεύτερο τη τάξει, με 10 υποψηφιότητες, αναδείχθηκε το «αουτσάιντερ» «Αληθινό θράσος» των αδελφών Κοέν, ριμέικ ενός κλασικού γουέστερν του Χένρι Χαθαγουέι (1969), που είχε χαρίσει στον πρωταγωνιστή του, Τζον Γουέιν, Οσκαρ ερμηνείας.
Στις υποψηφιότητες πρώτου γυναικείου ρόλου προηγείται η ήδη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Νάταλι Πόρτμαν, ως η ψυχολογικά βασανισμένη μπαλαρίνα της ταινίας «Μαύρος κύκνος». Ακολουθούν η Ανέτ Μπένινγκ ως λεσβία μητέρα («Τα παιδιά είναι εντάξει»), η Νικόλ Κίντμαν για το ρόλο μιας μάνας που έχει χάσει το παιδί της («Rabbit Hole»), η Μισέλ Γουίλιαμς ως νεαρή σύζυγος («Blue Valentine») και η Τζένιφερ Λόρενς για το ρόλο ενός κοριτσιού που ψάχνει το χαμένο πατέρα του («Winter's Bone»).
Στην κατηγορία πρώτου ανδρικού ρόλου προηγείται ο Κόλιν Φερθ για το ρόλο του Γεωργίου VI. Ο Τζεφ Μπρίτζες, που μόλις πέρυσι είχε κερδίσει Οσκαρ για την ερμηνεία του στο «Crazy Heart», είναι και φέτος υποψήφιος για το ρόλο του μονόφθαλμου, πότη σερίφη Ρούστερ Κόγκμπερν στο «Αληθινό θράσος». Στις υπόλοιπες υποψηφιότητες συναντάμε τον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο ρόλο ενός πατέρα και συνεργάτη με τον υπόκοσμο («Biutiful»), τον Τζέσε Αϊζενμπεργκ ως Ζούκερμπεργκ («The Social Network») και τον Τζέιμς Φράνκο ως παγιδευμένο ορειβάτη, στις υποψήφιες και για Οσκαρ καλύτερης ταινίας «127 ώρες». Αναπάντεχη η υποψηφιότητα του τελευταίου, ο οποίος είχε επιλεγεί να είναι οικοδεσπότης της τελετής απονομής.
Δέκα θα είναι φέτος οι υποψηφιότητες για Οσκαρ καλύτερης ταινίας -ο αριθμός αυξήθηκε από πέρυσι. Στις επιμέρους υποψηφιότητες περιλαμβάνονται και αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές, γεγονός που, μαζί με την επιλογή των περισσότερων υποψηφίων για ξενόγλωσσο Οσκαρ, δείχνει μια στροφή των μελών της Ακαδημίας σ' ένα διαφορετικό κινηματογράφο. Οπως σωστά σχολίασαν οι «New York Times», «τα τελευταία πέντε χρόνια, τα μέλη που ψηφίζουν είναι σχετικά νεότερης ηλικίας, από ξένες χώρες περισσότερο και με την τάση να τιμούν ανεξάρτητες ταινίες -κι όχι εκείνες που ευχαριστούν το κοινό».
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:
** «Μαύρος κύκνος»
**«The Fighter»
**«Inception»
**«Τα παιδιά είναι εντάξει»
** «Ο λόγος του βασιλιά»
**«127 ώρες»
** «The Social Network»
* «Toy Story 3»
**«Αληθινό θράσος»
** «Winter's Bone»
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ:
**Ντάρεν Αρονόφσκι «Μαύρος κύκνος»
**Ντέιβιντ Ο. Ράσελ «The Fighter»
**Τομ Χούπερ «Ο λόγος του βασιλιά»
**Ντέιβιντ Φίντσερ «The Social Network»
**Τζόελ και Ιθαν Κοέν «Αληθινό θράσος»
Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ:
**Χαβιέρ Μπαρδέμ «Biutiful»
**Τζεφ Μπρίτζες «Αληθινό θράσος»
**Τζέσι Αϊζενμπεργκ «The Social Network»
**Κόλιν Φερθ «Ο λόγος του βασιλιά»
**Τζέιμς Φράνκο «127 ώρες»
Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ:
**Κρίστιαν Μπέιλ «The Fighter»
**Τζον Χοκς «Winter's Bone»
**Τζέρεμι Ρένερ «The Town»
**Μαρκ Ρούφαλο «Τα παιδιά είναι εντάξει»
**Τζέφρι Ρας «Ο λόγος του βασιλιά»
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:
**«Biutiful», Αλ. Γκ. Ιναρίτου (Μεξικό)
**«Κυνόδοντας», Γ. Λάνθιμος (Ελλάδα)
**«Σ' έναν καλύτερο κόσμο», Σ. Μπίερ (Δανία)
**«Μέσα από τις φλόγες», Ντ. Βιλνέβ (Καναδάς)
**«Εκτός νόμου», Ρ. Μπουσαρέμπ (Αλγερία).
Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ:
**Ανέτ Μπένινγκ «Τα παιδιά είναι εντάξει»
**Νικόλ Κίντμαν «Rabbit Hole»
**Τζένιφερ Λόρενς «Winter's Bone»
* Νάταλι Πόρτμαν «Μαύρος κύκνος»
**Μισέλ Γουίλιαμς «Blue Valentine»
Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ:
**Εμι Ανταμς «The Fighter»
**Χέλενα Μπόναμ Κάρτερ «Ο λόγος του βασιλιά»
**Μελίσα Λίο «The Fighter»
**Χάιλι Στάινφιλντ «Αληθινό θράσος»
**Τζάκι Γουίβερ «Animal Kingdom»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin