Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ο κήπος της Ολυμπίας

 
 
Το πράσινο φως για τη δημιουργία του βοτανικού κήπου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου.Το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη δημιουργία του από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά υπό όρους, οι οποίοι αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την έκταση του κήπου (το Συμβούλιο ζητούσε μικρότερη) και τη φύτευση, αλλά και την υποχρέωση να υπάρξει νέα τροποποιημένη μελέτη.

Ο "Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος", όπως θα ονομαστεί, θα κατασκευαστεί στον χώρο μεταξύ των βόρειων και βορειοδυτικών πρανών του Κρονίου Λόφου, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων. Από αυτά θα φυτευτούν τα 9 στρέμματα, με βλάστηση όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και φυσική και με είδη που θα έχουν οριζόντιο ή συμπαγές ριζικό σύστημα (όχι κάθετο), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στα αρχαία που βρίσκονται στο υπέδαφος.

Ο κήπος θα περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και θα έχει κυρίως διδακτικό σκοπό. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τόσο για τα φυτά που φύονται στον Κρόνιο Λόφο και τη γύρω περιοχή, όσο και για την ιστορία τους.

Ο κήπος θα πλαισιώνεται από κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές, αριές και δρυς, καθώς και από 6.000 θάμνους, αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Κάθε είδος θα συνοδεύεται από μια επεξηγηματική πινακίδα, διαστάσεων 20Χ25 εκατοστών, όπου θα αναγράφεται η ελληνική και λατινική ονομασία του, η αγγλική μετάφραση, καθώς και επιπλέον υλικό για το ιστορικό του φυτού. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin