Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ερευνα Προβλέπει πείνα και εξεγέρσεις για τρόφιμα που θα ακριβύνουν

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 50 % μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο κόσμος θα πλήττεται από λιμούς, μεταναστευτικά κύματα και εξεγέρσεις, εκτιμά η βρετανική δεξαμενή σκέψης Foresight.

Η δραματική άνοδος στις τιμές των τροφίμων θα προκληθεί από τη ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, το υψηλό κόστος των καυσίμων και τις συγκρούσεις για το νερό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να υποφέρουν από την πείνα, γεγονός που θα πυροδοτήσει μαζικά μεταναστευτικά κύματα και κοινωνικές εξεγέρσεις.

Ακόμη και στη Βρετανία, οι τιμές βασικών αγαθών όπως το ψωμί, το ρύζι και το γάλα εκτιμάται ότι θα «χτυπήσουν κόκκινο» τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Η έκθεση της Foresight καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η έλλειψη σε τρόφιμα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει χρήση γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών.

Ακόμη και μία «μέτρια» αύξηση στις τιμές των τροφίμων είναι αρκετή για να οδηγήσει περισσότερους από 100 εκ. ανθρώπους στη λιμοκτονία.

Η Foresight προέβλεψε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί από 6.9 δισ. σήμερα σε περίπου 9 δισ. στα μέσα του αιώνα. Καθώς ο κόσμος θα γίνεται πολυπληθέστερος και πλουσιότερος, η ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ξηρασίες, πλημμύρες και καταστροφή καλλιεργειών, προκαλώντας έλλειψη σε τρόφιμα και πολύ υψηλές τιμές.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από 40 επιστήμονες σε 35 χώρες, καλεί για μία «πράσινη επανάσταση» με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής, συνδυάζοντας παραδοσιακές, οργανικές και γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin