Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Σε "ξένα χέρια" περνούν τα παλιά σπίτια

 
Αύξηση των μεταναστών και των παλιννοστούντων στα κέντρα των πόλεων
(Ενδεικτικές περιπτώσεις εγκατάλειψης των παλιών κτισμάτων από ντόπιους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές πέριξ του Βαρδάρη, της Λαχαναγοράς, των οδών Αγίου Δημητρίου, Φιλίππου, Ολύμπου, Κασσάνδρου-φωτ., Διοικητηρίου κ.α.)
Σε σταδιακή ερήμωση από τον ντόπιο, κυρίως, πληθυσμό, που πλέον στρέφεται στην περιφέρεια αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής σε νέες κατοικίες, οδηγούνται αρκετές περιοχές των αστικών κέντρων.
Στη Θεσσαλονίκη, το ρεύμα των παλιννοστούντων και των μεταναστών αυξάνεται ραγδαία σε πολλές περιοχές του κέντρου, καθώς οι οικοδομές είναι γερασμένες, ηλικίας 40 έως και 60 χρόνων, και τα ενοίκια ιδιαίτερα χαμηλά.
Ακριβή ωστόσο παραμένει η αγορά διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης, γεγονός που οδηγεί τους ενδιαφερόμενους αγοραστές στο να στρέφονται στα προάστια, όπου έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν νεόδμητα οικήματα σε καλή τιμή ανά τ.μ., εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και καλή ποιότητα ζωής. Αντίθετα, ισχυρό πλήγμα, λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης, δέχονται οι επαγγελματικοί χώροι στα περισσότερα κέντρα των πόλεων.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως εκτιμούν ιθύνοντες της κτηματαγοράς, οι επαγγελματικοί χώροι έχουν αδειάσει σε ποσοστό που φτάνει, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά, το 30%. “Η κρίση γονάτισε την αγορά, και όλες οι μικρές βιοτεχνικές μονάδες που δραστηριοποιούνταν στο κέντρο για χρόνια έχουν κλείσει, σε αντίθεση με τα σπίτια του κέντρου, τα οποία εγκαταλείπουν μεν οι ντόπιοι, αλλά νοικιάζονται από μετανάστες γιατί έχουν χαμηλά μισθώματα”, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας Γρηγόρης Λιάντας.

Ενδείξεις ερήμωσης
Για τους πολεοδόμους, αυτό είναι ένδειξη ερήμωσης των αστικών κέντρων, αφού διανύουμε, όπως λένε, την περίοδο της “μεταοικοδόμησης”. Αυτό σημαίνει ότι τα κέντρα είναι κορεσμένα, διαθέτουν παλιές, γερασμένες οικοδομές και, ως εκ τούτου, ο κόσμος στρέφεται σε περιοχές εκτός κέντρου, όπως τη Θέρμη, τον Τρίλοφο, την Καρδία, τη Ραιδεστό, τους Ταγαράδες, το Φίλυρο και, πιο δυτικά, το Ωραιόκαστρο, για να επιλέξει πρώτη κατοικία.

Εγκαταλείπουν την παλιά στέγη
Ενδεικτικές περιπτώσεις εγκατάλειψης των παλιών κτισμάτων από ντόπιους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές πέριξ του Βαρδάρη, της Λαχαναγοράς, των οδών Αγίου Δημητρίου, Φιλίππου, Ολύμπου, Κασσάνδρου, Διοικητηρίου κ.α. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτές τις περιοχές διαμένουν κυρίως μετανάστες και παλιννοστούντες, ενώ τα μισθώματα είναι χαμηλά. “Καλώς ή κακώς, πολλά από αυτά τα σπίτια είναι ‘αχούρια’, και οι ιδιοκτήτες δεν τα ανακαινίζουν, επιλέγοντας να τα μισθώνουν. Π.χ., ένα δυάρι σε αυτές τις περιοχές ενοικιάζεται 250-300 ευρώ”, σημειώνει ο κ. Λιάντας. Για να προσθέσει ότι, αντίθετα, η αγορά αυτών των οικημάτων παραμένει ακριβή, γι’ αυτό και ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν τα επιλέγει, εφόσον εκτός από την αγορά θα χρειαστεί ένα επιπλέον σεβαστό ποσό για την υποχρεωτική ανακαίνιση.

Και στην Καλαμαριά
Τα πρώτα, ανεπαίσθητα ωστόσο, σημάδια ερήμωσης άρχισαν να φαίνονται και στο ευρύτερο κέντρο της Καλαμαριάς, όπου έχει κλείσει ο κύκλος της οικοδόμησης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή του κέντρου υπάρχουν κάποια αδιάθετα διαμερίσματα και μια πολυκατοικία, καθώς οι ιδιοκτήτες επέλεξαν άλλες περιοχές για να κατοικήσουν. Τα περισσότερα κέντρα των πόλεων, όπως λέει, δεν είναι πια ελκυστικά για τους ντόπιους, καθώς δεν υπάρχει πάρκιγκ, πράσινο, πάρκα, άρα δεν υπάρχει η πολυπόθητη ποιότητα ζωής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγράψει ότι στην Καλαμαριά οι παλαιότερες οικοδομές έχουν ήδη εμφανή τα σημάδια της γήρανσης, ενώ η συντήρησή τους είναι πλημμελής. Μάλιστα, το 50% των κατοικιών στην ίδια περιοχή δεν καλύπτουν πλήρως τις ισχύουσες απαιτήσεις των κανονισμών θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, ακόμα και των αντισεισμικών κανονισμών. “Αυτό είναι ένα μειονέκτημα που ενδέχεται να οδηγήσει τους κατοίκους σε εγκατάλειψη της παλιάς στέγης και σε αναζήτησης νέας σε περιοχές με πιο σύγχρονες κατοικίες”, υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.    


Φτηνά ενοίκια, ακριβή αγορά

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της κτηματαγοράς, οι περιοχές που φαίνεται ότι αποτελούν πρώτη επιλογή για αγορά κατοικίας σε καλές τιμές είναι ο Τρίλοφος, η Καρδία, το Ρύσιο και το Ωραιόκαστρο, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 1.200 έως 1.300 με 1.400 ευρώ/τ.μ.
Λίγο ακριβότερα είναι τα σπίτια σε Φίλυρο και Θέρμη, όπου οι τιμές αγγίζουν τα 1.500-2.000 ευρώ/τ.μ. Ακριβότερη παραμένει η περιοχή της Καλαμαριά τόσο στο κέντρο όσο και στην επέκταση, με 3.000-3.500 ευρώ/τ.μ. Και μπορεί η οικονομική κρίση να μη μείωσε ιδιαίτερα τις τιμές στην αγορά κατοικίας, ωστόσο επηρέασε πολύ τις τιμές ενοικίου. Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, αυτή τη στιγμή τα μισθώματα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Τούμπα, Χαριλάου, Βούλγαρη και σε Καλαμαριά) έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%. Για παράδειγμα, ένα σπίτι που στοίχιζε πριν από ένα δύο χρόνια 800 ευρώ σήμερα η τιμή του έχει πέσει στα 550 με 500 ευρώ.   

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin