Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος ρομποτικής

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συντονίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ρομποτικής και ευφυών συστημάτων "ΙSense", με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος εξασφαλίστηκε με την υποβολή, από το Ερευνητικό Κέντρο "Κοίος" και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, μιας πρωτοποριακής πρότασης με θέμα την αξιόπιστη λειτουργία μεγάλης κλίμακας κατανεμημένων συστημάτων στην παρουσία σφαλμάτων.



Η πρόταση αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του 7oυ Προγράμματος Πλαισίου για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υλοποιηθεί με τη συμβολή μίας πολυμελούς διεπιστημονική ομάδας, από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές από Κύπρο, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία και θα συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την έναρξη του προγράμματος ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Πάνος Παπαναστασίου και ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου "Κοίος", ρομποτικής και ευφυών συστημάτων "ΙSense", Μάριος Πολυκάρπου.
Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για πέντε μεταπτυχιακούς συνεργάτες και για είκοσι συνολικά ερευνητές. Με το πρόγραμμα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πολυκάρπου, έξυπνα συστήματα υπολογιστικής νοημοσύνης θα εντοπίζουν και θα προλαμβάνουν πιθανά σφάλματα στην λειτουργία μεγάλης κλίμακας κατανεμημένων συστημάτων, όπως για παράδειγμα κατά τον έλεγχο και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, του δικτύου διανομής ύδατος και κατά τη λειτουργία των λεγόμενων "έξυπνων" κτιρίων. "Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου", δήλωσε ο κ. Πολυκάρπου, "είναι τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 περίπου εκατομμύρια θα τα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Αναφερόμενος στις μεγαλύτερες δυνατότητες που θα έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συμβάλλει στην τεχνολογική πρόοδο της Κύπρου, ο πρύτανης του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί τάχιστα η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο κυρίαρχος στην ανατολική Μεσόγειο κατά τα επόμενα έτη, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, "θα είναι αυτός που είναι μπροστά τεχνολογικώς και σήμερα δίδεται αυτή η μεγάλη ευκαιρία στην Κύπρο, η οποία συμμετέχει στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, να καταστεί πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν".

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin