Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Κίνα ποντάρει στην αφαλάτωση

 
Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στον κόσμο έχει και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πόσιμο νερό. Η λύση την οποία φαίνεται να προκρίνει η Κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Αυτό εξάλλου σηματοδοτεί η κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου αφαλάτωσης συνολικής αξίας £1,1 δις το οποίο  βρίσκεται στην περιοχή βιομηχανικής ανάπτυξης Tianjin – Binhai. 
 
Η όλη περιοχή είναι μια υπό ανάπτυξη βιομηχανική ζώνη η οποία φιλοδοξεί τα επόμενα 10 χρόνια να γίνει ο βιομηχανικός ηγέτης της Κίνας στο μέγεθος μιας ολόκληρης πόλης. Η συγκεκριμένη πάντως μονάδα αφαλάτωσης είναι ήδη σε λειτουργία χρησιμοποιώντας την πλέον υψηλή τεχνολογία στον τομέα της. 
 
Η δυνατότητές της είναι η παραγωγή 400 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 200.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Στην προσπάθεια να καταστεί φιλικότερη προς το περιβάλλον το αλάτι που παραμένει από τη διαδικασία συλλέγεται και πωλείται σε αντίθεση με αντίστοιχες μονάδες που το απορρίπτουν στη θάλασσα. 
 
Επίσης ο ατμός από την καύση του άνθρακα που χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη, δεν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αλλά χρησιμοποιείται στη διαδικασία της διύλισης. Στον αντίποδα τώρα η εταιρία που το λειτουργεί (Κρατικός οργανισμός ανάπτυξης και επενδύσεων) δηλώνει πως η μονάδα δεν παράγει ακόμη κέρδος μιας και η παραγγελίες φτάνουν μόλις το ¼ της συνολικής δυνατότητάς της. 
 
 Προσπαθούν να επιτύχουν νέες παραγγελίες μιας και η αυξημένη τιμή του αφαλατωμένου νερού δεν το ευνοεί στον ανταγωνισμό. Επίσης οι περιβαλλοντολόγοι επιμένουν ότι η μαζική αφαλάτωση ουσιαστικά διαταράσσει την θαλάσσια ισορροπία όπως και ότι η εξάρτηση από τον άνθρακα δεν είναι και ότι ποιο οικολογικό.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin