Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον πρωθυπουργό για τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων αλλοδαπών στον Έβρο

Επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό στις 14 Ιανουαρίου, δημοσιοποίησε σήμερα η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Μ' αυτήν η οργάνωση, που υλοποιεί από το 2008 προγράμματα αρωγής σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, ζητεί την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους χώρους κράτησης στον Έβρο [...]


Όπως σημειώνεται «άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες αθλιότητας. Έφηβοι γαντζώνονται στις σιδεριές των παραθύρων για να βρουν φως και οξυγόνο. Μικρά, ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται πλάι σε ενήλικους συγκρατούμενούς τους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. ...Η μυρωδιά είναι αφόρητη. ...Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν».

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στην επιστολή γίνεται λόγος και την απουσία βασικών διαδικασιών που πρέπει να διαθέτουν οι χώρες υποδοχής παράτυπων αλλοδαπών: «Δεν διαθέτουν διερμηνέα, δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, «ζωές κρατούμενες» επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τον πόλεμο, το θάνατο».

Και καταλήγει η επιστολή: «Η κατάσταση στον Έβρο είναι ένα τραγικό επείγον. Γι αυτό σας ζητάμε να επέμβετε άμεσα. Η όποια απόφασή σας δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων. ...Ας μην μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin