Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο;

 
Στις ακρίβειας τον καιρό όλα πρέπει κανείς να τα μετράει και όχι μόνο γιατί θα κερδίσει δέκα λεπτά ή ένα ευρώ, αλλά και γιατί όταν αφήνεις κάθε «μικρή» αυθαιρεσία να περνάει απαρατήρητη, πρώτον περνάει και η μεγάλη αυθαιρεσία απαρατήρητη και δεύτερον (και σημαντικότερο...) δημιουργείται η ψυχολογία της «αρπαχτής». Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας μικρής (;) αυθερεσίας είναι το μπουκάλι και το εμφιαλωμένο νερό που μας σερβίρουν, χωρίς ποτέ να το έχουμε ζητήσει. Μήπως είναι καιρός να αντιδράσουμε; Θα γνωρίζετε βέβαια ότι κάθε κατάστημα εστίασης είναι υποχρεωμένο να σερβίρει νερό της βρύσης χωρίς χρέωση. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν, μόλις καθίσουμε, να μας περιποιηθούν, προσφέροντάς μας... δροσερό εμφιαλωμένο νεράκι!


Μήπως όμως το κάνουν για να μας προσφέρουν κάτι πιο καλό ή πιο ασφαλές;
Άς το δούμε :
Υπάρχουν τριών ειδών εμφιαλωμένα νερά:

  • Φυσικό μεταλλικό νερό: Έχει υπόγεια προέλευση και αντλείται από πηγές. Διακρίνεται από το κοινό πόσιμο νερό, από την φυσιολογική του σύσταση, π.χ.σε περιεκτικότητα ανόργανων αλάτων. Στα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσης.
  • Νερό πηγής: Είναι το νερό υπόγειας προέλευσης που αντλείται από πηγές. Δεν υπόκειται σε επεξεργασία απολύμανσης αλλά τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά είναι σαν εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.
  • Επιτραπέζιο νερό: Νερό με χαρακτηριστικά που δεν διαφέρουν από εκείνα του κοινού πόσιμου νερού-αλλά που είναι εμφιαλωμένο. Επιτρέπεται να υποβληθεί σε διάφορες διεργασίες απολύμανσης.
Όπως αντιλαμβάνεσθε το μόνο νερό που διαφέρει από αυτό της βρύσης είναι το πρώτο , το «φυσικό μεταλλικό νερό».

Μήπως όμως είναι πιο ασφαλές το εμφιαλωμένο , σε σχέση με αυτό της βρύσης;

__Aν υπάρχει δίκτυο από όπου υδρεύεται η περιοχή, το νερό αυτό αυτονόητα είναι ασφαλές. Διαφορετικά δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το δίκτυο.
__Αλλά αν υποθέσουμε ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν λειτουργούν σωστά, δεν ελέγχουν το δίκτυο, άρα υπάρχει πιθανότητα το νερό του δικτύου να μην είναι ασφαλές, πόσο βέβαιοι είμαστε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλές; Για να συλλεχθεί, να εμφιαλωθεί και να μεταφερθεί το εμφιαλωμένο νερό από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης, απαιτείται η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Πως είμαστε βέβαιοι ότι τηρήθηκαν; Πως είμαστε βέβαιοι ότι δεν έμειναν τα μπουκάλια επί ώρες ή και ημέρες μέσα στον ήλιο;
__Αν λοιπόν έχουμε αμφιβολία για την ασφάλεια του τοπικού δικτύου, την ίδια αμφιβολία πρέπει να έχουμε και για το εμφιαλωμένο.

water-vrisiΥπάρχουν όμως δύο επιπρόσθετοι λόγοι που πρέπει να προτιμάμε το νερό της βρύσης:
__Πρώτον, το νερό της βρύσης είναι χωρίς χρέωση, ενώ το εμφιαλωμένο είναι πανάκριβο και στις ακρίβειας τον καιρό, όπως είπαμε όλα πρέπει να τα μετράμε.
__Δεύτερος λόγος, και σημαντικότερος ίσως, είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Σκεφτήκατε ποτέ πόσοι αέριοι ρύποι εκπέμπονται, για την μεταφορά του εμφιαλωμένου νερού από την μία άκρη της χώρας στην άλλη; Επιπλέον σκεφτήκατε ποτέ τι θα γίνουν τα εκατομμύρια πλαστικά άδεια μπoυκάλια;
__Aς προτιμούμε λοιπόν το νερό της βρύσης, διότι το εμφιαλωμένο είναι μια πολύ καλή λύση, ως λύση ανάγκης, είναι όμως μία πολύ αντιοικονομική και αντιπεριβαλλοντική λύση, ως καθημερινή πρακτική. Και επιπλέον δεν είναι και ασφαλέστερη από αυτής του δικτύου. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin