Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αισιοδοξία για την επιστροφή των Γλυπτών

 


Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της προσπάθειας επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε μιλώντας στην ιστοσελίδα του BBC ο νέος επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, Έντι Ο'Χάρα. Ο επί 20ετία βουλευτής των Εργατικών εκτιμά ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.

Απορρίπτει εξάλλου τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για την παραμονή των εκθεμάτων στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει ο κ. Ο'Χάρα, η εξιστόρηση της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού που επικαλείται το λονδρέζικο ίδρυμα ως επιχείρημα για τη διατήρηση των Μαρμάρων είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που υστερεί στη σύγκριση με την ολοκληρωμένη αφηγηματική του Παρθενώνα, όπως την προσφέρει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Επισημαίνει εξάλλου ότι με τη στάση του το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζει την αποκατάσταση της ολότητας ενός πολιτιστικού μνημείου της ΟΥΝΕΣΚΟ, ιδιαιτερότητα που αποκρούει το άλλο βρετανικό επιχείρημα, ότι ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα θα ανοίξει την όρεξη και άλλων χωρών να διεκδικήσουν εκθέματα που προέρχονται από περιοχές τους.

Ο Έντι Ο' Χάρα προαναγγέλλει επίσης την εξέταση νέων μεθόδων προώθησης του ελληνικού επιχειρήματος. Το BBC σημειώνει ότι το καταστατικό του Μουσείου που έχει υιοθετηθεί ως νομοθετική πράξη απαγορεύει στη διοίκηση του ιδρύματος την παράδοση εκθεμάτων εκτός αν είναι αντίγραφα ή σε άσχημη κατάσταση που δεν επιτρέπει τη διατήρησή τους. Ο κ. Ο'Χάρα ζητά αλλαγή αυτού του νόμου και σημειώνει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού για επίσημη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί ζητημάτων που συγκεντρώνουν τις υπογραφές ενός εκατομμυρίου πολιτών στο διαδίκτυο δίνουν μια πιθανότητα άσκησης πίεσης.

Το BBC πάντως επικαλείται εκπρόσωπο του αρμόδιου βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού που τονίζει ότι η κυβερνητική θέση δεν έχει αλλάξει και ότι δεν υπάρχουν σχέδια επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.

Ο Έντι Ο'Χάρα αναφέρει ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλά στελέχη των Εργατικών που αντιμετώπιζαν θετικά την επιστροφή των γλυπτών, αλλά ελάχιστοι δημόσιοι λειτουργοί που κινούν τα νήματα στα υπουργεία και τις υπηρεσίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπλερ, κατά την εκτίμηση του κ. Ο'Χάρα είχε πει όχι στην επανένωση των Μαρμάρων λόγω της πίεσης από τους Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά την εκλογή του. Κλήθηκε να αντιδράσει άμεσα και ήταν πιο απλό να τηρήσει την τότε υπάρχουσα στάση, αναφέρει ο Βρετανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο Γκόρντον Μπράουν δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το θέμα.

Για τον νυν πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο Έντι Ο'Χάρα σχολιάζει ότι αρέσκεται στις δημόσιες σχέσεις, επομένως θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα, ενώ ο Νικ Κλεγκ σε ανύποπτο χρόνο είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.

πηγή : theinsider

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin