Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γιατί τεντωνόμαστε το πρωί;


Είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε με σιγουριά. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι με το τέντωμα ξυπνάει το κορμί και ο εγκέφαλος. Όσο κοιμόμαστε, η καρδιά χτυπάει αργά, η πίεση του αίματος πέφτει, οι πνεύμονες συστέλλονται και οι μύες χαλαρώνουν. 

Όταν το πρωί χτυπάει το ξυπνητήρι, το σώμα πρέπει να ξυπνήσει, και με το τέντωμα ενεργοποιούμε του μυς μας, ανοίγουμε τους πνεύμονές μας και βάζουμε μπρος το κυκλοφορικό μας σύστημα. Το αίμα διοχετεύει στο σώμα περισσότερο οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρευθεί τη νύχτα. Επιπλέον, ο εγκέφαλος πληροφορείται ότι πρέπει να βγει από την κατάσταση του ύπνου και να μεταβεί σε αυτή της αφύπνισης.

Δεν τεντωνόμαστε μόνο το πρωί. Το κάνουμε επίσης όταν το σώμα μας βρίσκεται για πολλή ώρα στην ίδια στάση. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τεντωνόμαστε για να «νιώσουμε» το κορμί μας, αλλά και για να αποκομίσουμε μια αίσθηση του χώρου.

Το τέντωμα παρατηρείται στους ενήλικες, στα παιδιά, αλλά ακόμη και στα έμβρυα και στα ζώα. Τα ψάρια εκτείνουν το σώμα τους και κουνάνε τα πτερύγιά τους, οι σκύλοι και οι γάτες τεντώνουν τα μπροστινά τους πόδια και λυγίζουν τη ραχοκοκαλιά τους, ενώ οι κότες τεντώνουν το λαιμό και απλώνουν τη φτερούγα και το πόδι της μιας πλευράς τους. Εφόσον το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στα ζώα, η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί ότι το τέντωμα έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, δε συμφωνούν ως προς την ερμηνεία του φαινομένου. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin