Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο...

Ένα ξεχωριστό μουσείο, στο οποίο οι επισκέπτες- ή μάλλον θαμώνες- πίνοντας τον καφέ ή τον ποτό τους, μπορούν να θαυμάσουν μια αξιοζήλευτη συλλογή από σπάνιο υλικό, που παραπέμπει στην Επανάσταση του 1821, λειτουργεί στο δημοτικό διαμέρισμα Ράξας, στο νομό Τρικάλων. Στην πραγματικότητα, το μουσείο είναι …καφετέρια, όπου εκτίθενται σπάνια τουφέκια, που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες το 1821 για να απαλλαγούν από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από άλλες, δύσκολες εποχές που βίωσε η Ελλάδα.


Δημιουργός αυτής της πρωτότυπης έκθεσης είναι ο Νίκος Βερεντζιώτης, ο οποίος από μικρή ηλικία, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θυμάται τον εαυτό του να ασχολείται με σπαθιά και όπλα, γεγονός που τον οδήγησε, σε μεγαλύτερη ηλικία, και σε συνδυασμό με την αγάπη στη λαογραφία, να γίνει συλλέκτης σπάνιων αντικειμένων, εκ των οποίων τα περισσότερα σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821.

Καριοφίλια, τα οποία ήταν τα κλασικά, βασικά όπλα της Επανάστασης, με πανέμορφες καλλιτεχνικές διακοσμήσεις, πιστόλες μονόκανες και δίκανες, στολισμένες με διάφορα σχέδια, οθωμανικά γιαταγάνια με ελεφαντόδοντο και κοράλια, τα οποία αποτέλεσαν τα απαραίτητα εξαρτήματα του οπλισμού των Ελλήνων αγωνιστών, είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που κοσμούν ένα μέρος της καφετέριας του Νίκου Βερεντζιώτη.

Η καφετέρια είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Στο ένα τμήμα, όπου υπάρχουν σπάνιες φορεσιές, φιλοξενούνται άτομα κάπως μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ δίπλα, σ' ένα μικρότερο δωμάτιο, λειτουργεί για νέους κυρίως σε ηλικία το λαογραφικό μουσείο. Είναι ένας χώρος, στον οποίο, όπως μας εξηγεί, οι νέοι μπορούν μαζί με το ποτό, τον καφέ ή ακόμη και το κρέας που ψήνεται στο τζάκι, όχι μόνο να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στην τηλεόραση, αλλά και να πάρουν μια "γεύση" ιστορίας, από το εκτιθέμενο υλικό.
"Πρέπει, οι νέοι να γνωρίζουν και να μαθαίνουν για την τοπική μας παράδοση, τον πολιτισμό και τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία" σημειώνει ο κ. Βερεντζιώτης.

Επιπλέον, στο ίδιο μέρος της καφετέριας υπάρχουν φωτογραφίες, με αναφορές σε όλη την ιστορική διαδρομή του χωριού Ράξα, φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ασχολίες των κατοίκων, τις δουλειές τους στα αγροκτήματα, αλλά και τις ιδιαίτερες, ευτυχισμένες στιγμές γι' αυτούς, όπως είναι οι γάμοι και τα πανηγύρια.

Επίσης, ξεχωριστή θέση κατέχει το φωτογραφικό υλικό, που αναφέρεται στην πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, ενώ τα κειμήλια που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 αφορούν γκραβούρες, φωτογραφίες Ελλήνων αγωνιστών, όπως και αγροτικά μηχανήματα των ανθρώπων του κάμπου. Εκτίθενται ακόμη νομίσματα της εποχής και ξεχωριστές δημιουργίες υφαντικής τέχνης.

Τα περισσότερα αντικείμενα που βρίσκονται στην καφετέρια, τα έχει βρει ή τα έχει αγοράσει ο ίδιος ο Νίκος Βερεντζιώτης. Συχνά, αναγκάζεται να ταξιδεύει σε περιοχές της χώρας ορεινές, με έντονο το στοιχείο της ιστορίας και παραπομπές στην ελληνική Επανάσταση, όπου και βρίσκει διάφορα αντικείμενα ικανά να εμπλουτίσουν τη συλλογή του.
Ο Νίκος Βερεντζιώτης συνεχίζει να συγκεντρώνει αντικείμενα, ενώ όνειρό του είναι, κάποτε, όλη αυτή η συλλογή (της οποία όλα τα ''κομμάτια'' είναι δηλωμένα) να φιλοξενηθεί σε μουσείο, που θα δημιουργηθεί στο χωριό του.

"Η προσπάθεια που κάνω είναι κοπιαστική, επίπονη αλλά και ακριβή για τις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε. Πιστεύω, ωστόσο, πως αξίζει τον κόπο, αρκεί να βρω συμπαράσταση και βοήθεια από την Πολιτεία", καταλήγει.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin