Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το κάπνισμα καταστρέφει τον οργανισμό σε λίγα λεπτά


Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό μέσα σε ελάχιστα λεπτά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Chemical Research in Τoxicology».



Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρακολουθώντας τα επίπεδα χημικών που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ) σε 12 άτομα που μόλις είχαν καπνίσει. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προσέθεσαν ένα χημικό της συγκεκριμένης οικογένειας στα τσιγάρα των εθελοντών το οποίο μετατρέπεται σε ένα άλλο χημικό στον οργανισμό το οποίο προκαλεί μεταλλάξεις και συνδέεται με καρκίνο. Οπως φάνηκε, η όλη διαδικασία της πρόκλησης βλαβών στο γενετικό υλικό λαμβάνει χώρα μέσα σε μόλις 15-30 λεπτά!

Ως σήμερα συνηθίζουμε να κάνουμε λόγο για τη μακροπρόθεσμη επίδραση του καπνίσματος στον οργανισμό καθώς το τσιγάρο φαίνεται ότι συνδέεται με πρόκληση πλήθους ασθενειών, όπως διαφορετικές μορφές καρκίνου και καρδιοπάθειες. Η νέα μελέτη μαρτυρεί ότι η καταστροφή ξεκινά μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που κάποιος πρωτοκαπνίζει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Στίβεν Χεκτ, το εύρημα αυτό αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση προς όλους όσοι σκέφτονται να ξεκινήσουν το κάπνισμα, αλλά παράλληλα στέλνει ένα ακόμη μήνυμα προς τους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή συνήθεια.


Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin