Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πόσο «τρέχει» το... φτάρνισμα;

 
Χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό επιστήμονες στη Σιγκαπούρη προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσο μακριά φθάνουν οι μικροοργανισμοί που εκτοξεύει κάποιος όταν φταρνίζεται. 
 
Στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν το επίπεδο επικινδυνότητας μετάδοσης των μικροοργανισμών που μεταφέρονται μέσω του αέρα ώστε να μελετήσουν τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εξάπλωσης μιας ασθένειας.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που μπορεί να καταγράφει χιλιάδες καρέ/δευτερόλεπτο και έτσι να βλέπει κάποιος κάθε κίνηση που υπάρχει σε μια σκηνή με κάθε λεπτομέρεια. Η κάμερα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές είναι τελευταίας γενιάς και μπορεί να καταγράφει 250.000 καρέ/δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να μπορούν να διαπιστώσουν με απόλυτη ακρίβεια πόσο μακριά φθάνουν οι μικροοργανισμοί ακόμη και αν κάποιος που φταρνίζεται καλύψει το στόμα του με το χέρι ή ένα μαντίλι.

Επόμενο βήμα της ίδιας ερευνητικής ομάδας είναι να καταγράψει τη μετάδοση μικροοργανισμών όταν κάποιος γελάει, κλαίει, τραγουδάει, μιλάει, ροχαλίζει ή αναπνέει, ώστε να μάθουμε ποια ενέργεια εξ αυτών είναι η πιο επικίνδυνη για μετάδοση ασθενειών.


πηγή : elliniki-ygeia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin