Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Ανασταίνουν» τον πρώτο «σύγχρονο» υπολογιστή


Ο πρώτος κομπιούτερ της ιστορίας με τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα, ο λεγόμενος EDSAC, θα ανακατασκευαστεί και θα εκτεθεί στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, την πάλαι ποτέ έδρα των Υπηρεσιών Αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας, όπου σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών.


Η κατασκευή του υπερμεγέθους υπολογιστή, ο οποίος χρησιμοποιούσε 3.000 λυχνίες, κατανάλωνε 12 κιλοβάτ (kW) ενέργειας και καταλάμβανε ένα δωμάτιο 20 τ.μ., θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα στοιχίσει συνολικά 300.000 ευρώ. O μαθηματικός σερ Μόρις Ουΐλκς συναρμολόγησε μεταξύ 1947-1949 τον EDSAC (αρκτικόλεξο του Electronic Delay Storage Automatic Calculator), τον πρώτο υπολογιστή με αποθηκευόμενο πρόγραμμα, στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.



Το πρώτο κομπιούτερ της ιστορίας, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, υπολόγισε στις 6 Μαΐου 1949 τα τετράγωνα των ακέραιων αριθμών από το 0 έως και το 99 και μια λίστα πρώτων αριθμών. Το βασικό πλεονέκτημά του EDSAC ήταν ότι μπορούσε να αποθηκεύει λίστες εντολών και στη συνέχεια να εκτελεί αυτόματα τους απαραίτητους υπολογισμούς για το λόγο αυτό αξιοποιήθηκε άμεσα για πρακτικούς σκοπούς, όπως για την επίλυση μετεωρολογικών προβλημάτων.

Το 1951 χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό ενός πρώτου αριθμού 79 ψηφίων, του μεγαλύτερου της εποχής, ενώ από το 1953 και μετά ο EDSAC χρησιμοποιούνταν εκτενώς για την επίλυση προβλημάτων θεωρητικής χημείας, μοριακής βιολογίας, αριθμητικής ανάλυσης κ.ά.



Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin