Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το σκόρδο ασπίδα προστασίας κατά της οστεοαρθρίτιδας

Μια νέα έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Kings College του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο East Anglia αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "BMC μυοσκελετικές παθήσεις", όχι μόνο τονίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της δίαιτας στην προστασία από την οστεοαρθρίτιδα αλλά επίσης δείχνουν τις δυνατότητες χρησιμοποίησης των ενώσεων που έχουν βρεθεί στο σκόρδο για την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια στην πάθηση.

Η σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της οστεοαρθρίτιδας είχε αναγνωριστεί και παλιότερα, αν και δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητή. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που εμβαθύνει στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς αυτές μπορούν να επιδράσουν στην ανάπτυξη και την πρόληψη της ασθένειας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας σε ενήλικες, που επηρεάζει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στη Βρετανία, ενώ εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Προκαλεί πόνο και αναπηρία στο ισχίο, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, εκτός από την ανακούφιση του πόνου και των αρθρώσεων.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 1.000 υγιείς γυναίκες διδύμους, εκ των οποίων πολλές δεν είχαν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η ομάδα πραγματοποίησε λεπτομερή αξιολόγηση των προτύπων διατροφής των διδύμων και ανέλυσε αυτά τα πρότυπα αλλά και τα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας στα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη.

Διαπιστώθηκε ότι σε όσες γυναίκες κατανάλωναν μια υγιεινή διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα όπως το σκόρδο, υπήρχαν λιγότερες ενδείξεις πρόωρης οστεοαρθρίτιδας στην άρθρωση του ισχίου.

Για να διερευνήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω προστατευτικής δράσης του σκόρδου, οι ερευνητές μελέτησαν τις ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο. Διαπίστωσαν ότι μια ένωση, που ονομάζεται διάλλυλο διθειούχο, περιορίζει την  ποσότητα των ενζύμων που καταστρέφουν το χόνδρο, όταν εισάγονται σε ένα ανθρώπινο κύτταρο στο εργαστήριο.

Ο Δρ Frances Williams, επικεφαλής της μελέτης από το Τμήμα Twin Research του King s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, τα ευρήματα αυτά μπορεί να δείχνουν το δρόμο προς μελλοντικές μεθόδους θεραπείας και πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.»

«Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της οστεοαρθρίτιδας. Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να βρουν διατροφικά συστατικά που επηρεάζουν την κατάσταση, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας της δίαιτας σε διδύμους. Αν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιωθούν από μελέτες παρακολούθησης, αυτό θα ανοίξει το δρόμο προς τη διαιτητική παρέμβαση ή προς τη στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα».

Ο καθηγητής Ian Clark από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, δήλωσε: «Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και αυτή η συναρπαστική μελέτη δείχνει τις δυνατότητες που έχει η διατροφή να επηρεάσει την πορεία της νόσου. Η συνέχιση των εργασιών για την επιβεβαίωση και την επέκταση αυτών των πρώιμων συμπερασμάτων μπορεί να ανοίξει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής στο μέλλον για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας».
 
πηγή : cosmo

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin