Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Υποχρεωτική η φροντίδα στους γέροντες γονείς στη Κίνα

 
 
 
Θορυβημένες από όλο και περισσότερες περιπτώσεις εγκατάλειψης ηλικιωμένων από τις οικογένειές τους, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν νόμο που θα κάνει υποχρεωτική τη φροντίδα των παιδιών προς τους ηλικιωμένους γονείς.
 
Η φροντίδα και ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους είναι βασικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η πολιτική του ενός παιδιού που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, έχει ως αποτέλεσμα η πληθυσμιακή αναλογία ηλικιωμένων - εργαζομένων να "γέρνει" δραματικά προς τους πρώτους.  
 
Για την ακρίβεια το 1/8 του κινεζικού πληθυσμού είναι πάνω από 60 ετών (167 εκατομμύρια) και από αυτούς περισσότεροι από 50% ζουν μόνοι. Ο αριθμός των ιδρυμάτων για ηλικιωμένους στην Κίνα αυξάνεται ωστόσο οι αρχές έχουν θορυβηθεί από όλο και αυξανόμενες περιπτώσεις ηλικιωμένων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα διαμερίσματα τους σε συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης. 
 
Έτσι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει τροπολογία στο νόμο για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Συμφερόντων των Ηλικιωμένων (τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 1996), με την  οποία κάθε ηλικιωμένος που παραμελείται από τους δικούς του, θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει το δικαίωμα στην φροντίδα από το παιδί του.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου νόμου. Δικηγόρος που μίλησε στον κρατικό Τύπο ανέφερε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να καλλιεργηθεί το συναίσθημα της ευθύνης προς τους γέροντες μέσω της παιδείας παρά μέσα από το φόβο κυρώσεων.
 
πηγή : theinsider

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin