Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οι γυναίκες «τρώνε» τους άνδρες λόγω…καπνίσματος


Η βασική αιτία που ο μέσος άνδρας πεθαίνει πριν τη μέση γυναίκα στην Ευρώπη γενικότερα και στη χώρα μας ειδικότερα, είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτίμησε ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής, οφείλεται στο τσιγάρο σε ποσοστό περίπου 40-60%. 
Εξαίρεση οι Γαλλία, Πορτογαλία και Δανία όπου το ποσοστό είναι μικρότερο, και η Μάλτα όπου είναι μεγαλύτερο (74%). Αξίζει, μάλιστα να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα, η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών, αποδίδεται κατά περίπου 56% στο τσιγάρο. 

Με βάση την ίδια μελέτη το κάπνισμα σκοτώνει υπερδιπλάσιους άνδρες σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς στο τελευταίο αποδίδεται μόνο το 20% της «ψαλίδας» στην ηλικία θανάτου των δύο φύλων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι περίπου 21% .

Οι ερευνητές του Βρετανικού Ιατρικού Συμβουλίου, υπό τον Τζέρι ΜακΚάρτνεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Tobacco Control” (Έλεγχος Καπνού), σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 30 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και διαπίστωσαν ότι καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι ανδρών (από όλες τις αιτίες), σε σχέση με τους θανάτους γυναικών, στην Ουκρανία (942 ανά 100.000 κατοίκους) και λιγότεροι στην Ισλανδία (188 ανά 100.000). 

Ειδικότερα για τους θανάτους που αποδίδονται στο κάπνισμα, η μικρότερη διαφορά καταγράφεται και πάλι στην Ισλανδία (97 ανά 100.000) και η μεγαλύτερη στην Ουκρανία (495 ανά 100.000), ενώ όσον αφορά τους θανάτους που αποδίδονται στο αλκοόλ, οι περισσότεροι παραπάνω θάνατοι ανδρών λαμβάνουν χώρα στην Λιθουανία (253 ανά 100.000) και οι λιγότεροι στην Ισλανδία (29 ανά 100.000). 

Στην Ελλάδα, η «ψαλίδα» είναι 230 θάνατοι ανδρών (από όλες τις πιθανές αιτίες) ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους γυναικών. Πιο ειδικά στο κάπνισμα, αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 και 167 θάνατοι γυναικών ανά 100.000, με συνέπεια η «ψαλίδα» εξαιτίας του τσιγάρου να είναι 130 παραπάνω θάνατοι ανδρών ανά 100.000. Στο αλκοόλ, στη χώρα μας (με βάση στοιχεία του 2005), αποδίδονται 67 θάνατοι ανδρών και 18 θάνατοι γυναικών, με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων σε βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόωροι θάνατοι των ανδρών δεν οφείλονται σε κάποια βιολογική διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες (όπως ορισμένοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν), αλλά σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και οι καρδιοπάθειες, με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες. 

«Το γεγονός ότι η διαφορά του προσδόκιμου ζωής ανάμεσα στα δύο φύλλα διαφέρει από χώρα σε χώρα, δείχνει ότι έχει κοινωνικές αιτίες και η κυριότερη έχει να κάνει με το κάπνισμα», δήλωσε ο ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα. Από την άλλη, όμως, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα τάση καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, που παρατηρείται πλέον όλο και πιο έντονα στις γυναίκες και κυρίως στις νέες.

Πηγή: protothema.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin