Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γυναίκα - καμικάζι πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο στη Μόσχα

 
Την τρομοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο πραγματοποίησε, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, γυναίκα - καμικάζι και πιθανότατα μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε χειραποσκευή, με την οποία μπήκε στο χώρο του αεροδρομίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Ιντερφάξ".

"Ένας από τους μάρτυρες, που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο της επίθεσης, κατέθεσε ότι είδε να εκρήγνυται η αποσκευή γυναίκας, η οποία ήταν ντυμένη στα μαύρα και είχε καλυμμένο το πρόσωπο με κάτι που έμοιαζε με φερετζέ", δήλωσε συνομιλητής του πρακτορείου, που συμμετέχει στις έρευνες των ρωσικών Αρχών.

"Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα εκρηκτικά δεν ήταν πιθανότατα πάνω στο κορμί της κοπέλας, αλλά σε τσάντα ή βαλίτσα, η οποία τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν δίπλα της", σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα άλλη πηγή του "Ιντερφάξ" -το οποίο μετέδωσε πρώτο από τα ρωσικά ΜΜΕ την είδηση της έκρηξης- είχε περιγράψει ότι βρέθηκε ακρωτηριασμένο κεφάλι "άνδρα με αραβικά χαρακτηριστικά ηλικίας περίπου 30-35 ετών, ο οποίος εκτιμάται ότι ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό".

Μάλιστα το πρακτορείο επικαλείται και άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, που εκτιμά ότι η επίθεση πέτυχε "γιατί οι οργανωτές της αποπροσανατόλισαν τα όργανα της δημόσιας τάξης χρησιμοποιώντας ως "ζωντανή βόμβα" όχι γυναίκα, αλλά άνδρα - τρομοκράτη αυτοκτονίας", αποδεικνύοντας πιθανότατα τη σύγχυση, που συνεχίζει να υπάρχει στις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες ανακοινώνουν διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και αριθμό θυμάτων πολλές ώρες μετά την επίθεση.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν στο αεροδρόμιο "Νταμαντιέντοβο" αποδείχθηκαν ανεπαρκή, "διαφορετικά τίποτε δεν θα είχε συμβεί", σύμφωνα με τον Νικολάι Σιντσόφ, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν λειτουργούσαν οι ανιχνευτές μετάλλου και εκρηκτικών.

"Η είσοδος στο χώρο του αεροδρομίου ήταν ουσιαστικά ελεύθερη για οποιονδήποτε, που μπορούσε να μπει με την αποσκευή του, παρακάμπτοντας κάθε έλεγχο", είπε ο Σιντσόφ.

Το πρωί της Τρίτης η κατάσταση στο αεροδρόμιο έχει ομαλοποιηθεί, αν και τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον πολύ αυστηρά. Σε κάθε είσοδο του κτιρίου άνδρες της αστυνομίας ελέγχουν τις αποσκευές επιβατών και όσων τους υποδέχονται περνώντας τις από τις ειδικές συσκευές "ακτινογράφησης" και ανιχνευτές μετάλλων. Οι ανακοινώσεις καλούν τους επιβάτες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας για κάθε εγκαταλελειμμένη αποσκευή και παντού κυκλοφορούν συνεργεία ανιχνευτών με εκπαιδευμένους σκύλους. Η αίθουσα όπου σημειώθηκε η έκρηξη παραμένει αποκλεισμένη, ωστόσο το υπόλοιπο αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν όλες κανονικά, με μικρές μόνο καθυστερήσεις. Τα περισσότερα οχήματα και συνεργεία διασωστών και υπηρεσιών πρώτων βοηθειών έχουν απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, που μεταδίδει η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" και το "Ιντερφάξ" έχουν έως τώρα αναγνωριστεί 25 νεκροί, με βάση τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ενώ υπάρχουν άλλοι 12 σοροί, η αναγνώριση των οποίων είναι πολύ δυσκολότερη.

Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώνεται ότι είναι δύο πολίτες της Βρετανίας, ένας Γερμανός και από ένας πολίτης των κεντροασιατικών Δημοκρατιών Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζίας.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 180, εκ των οποίων οι 100 παρέμεναν έως τα ξημερώματα σε νοσοκομεία της Μόσχας. Τουλάχιστον είκοσι εξ αυτών είναι σε σοβαρή ή πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι επρόκειτο για "καλά προετοιμασμένο τρομοκρατικό χτύπημα, που είχε σκοπό να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ατόμων" και προειδοποίησε ότι η ηγεσία του αεροδρομίου Νταμαντιέντοβο θα τιμωρηθεί για τη χαλάρωση στα μέτρα ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin