Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αγωνιούν πάλι για μετάλλαξη της γρίπης


Συνεχής και σταθερή αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Είκοσι πέντε ασθενείς με γρίπη από το πανδημικό στέλεχος H1N1 νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας.


Συνολικά από την αρχή του έτους 45 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ συνεπεία των επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Εξ αυτών οι έξι έχασαν τη «μάχη» με τη γρίπη –μάλιστα οι τέσσερις μέσα σε πέντε ημέρες- ενώ μεταξύ των «θυμάτων» και μία 14χρονη χωρίς προβλήματα υγείας.

Η «ακτινογραφία» του ιατρικού ιστορικού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ μαρτυρά ότι η γρίπη «στοχοποιεί» υγιείς ανθρώπους. Από τους 45 ασθενείς οι οποίοι εμφάνισαν αναπνευστικές και άλλες επιπλοκές έπειτα από τη μόλυνσή τους με τον ιό Α( Η1Ν1), οι 15 δεν έπασχαν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας –όπως δηλαδή είναι οι χρόνιες καρδιολογικές, αναπνευστικές, μεταβολικές κα νόσοι.

Στο μικροσκόπιο η ιολογική συμπεριφορά της γρίπης Α(Η1Ν1)

Στο μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ταυτοποίηση δειγμάτων θετικών στον ιό Α(Η1Ν1) από το δίκτυο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, το βάρος των ειδικών πλέον επικεντρώνεται κυρίως στην ιολογική επιτήρηση της γρίπης –σε αντίθεση με την επιδημιολογική επιτήρηση στην οποία εστίαζαν οι επιστήμονες κατά την περσινή πανδημική περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι βασικό μέλημά τους εφέτος είναι να καταγράφουν τα βαριά περιστατικά τα οποία χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Εντατική Μονάδα ή/και τους θανάτους που αποδίδονται στις επιπλοκές της γρίπης.

Αυτά τα σοβαρά περιστατικά αποτελούν τη «δεξαμενή» (και) των Ελλήνων ειδικών από την οποία θα «αντλήσουν» ερευνητικά δεδομένα για τυχόν μετάλλαξη του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1) –η μετάλλαξη παραμένει ο «εφιάλτης» της επιστημονικής κοινότητας αφού θα καθιστούσε άχρηστα τόσο τα αντιγριπικά εμβόλια όσο και τα αντι-ιικά φάρμακα –τα μόνα «όπλα» που είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του.

Υπό αυτές τις συνθήκες ειδικό βάρος αποκτούν τα θανατηφόρα περιστατικά. Αφού επιβεβαιωθεί πως ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί με το στέλεχος Α(Η1Ν1), οι ειδικοί βάζουν στο μικροσκόπιο το στέλεχος και αναζητούν τυχόν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό του.

Τα στοιχεία της ιολογικής επιτήρησης όλων των ευρωπαϊκών χωρών αποστέλλονται σε τακτά διαστήματα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όπου γίνεται η τελική αξιολόγηση και αποτίμηση της γρίπης.

Πηγή: protothema.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin