Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Μόσχας

 Φωτό αρχείου
Τουλάχιστον 31 νεκροί και 130 τραυματίες μετά από επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Υγείας.
Η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο παραλαβής των αποσκευών της αίθουσας αφίξεων διεθνών πτήσεων. Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διακρίνεται καπνός να βγαίνει από την αίθουσα και άνθρωποι να βγαίνουν τρέχοντας από τις εξόδους κινδύνου του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής έρευνας, Βλαντιμίρ Μάρκιν, η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

"Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες" δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Άλλη αστυνομική πηγή ωστόσο είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι "δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές". Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι δράστες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η αστυνομία της Μόσχας αναζητά τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν ωστόσο ότι οι δράστες πιθανότατα προέρχονται από το Βόρειο Καύκασο.

Αμέσως μετά την έκρηξη το Χρηματιστήριο της Μόσχας (MICEX) έπεσε κατά περίπου 2%. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ιγκνάτιεφ ανέφερε ωστόσο ότι δεν περιμένει κάποια αντίδραση από τις αγορές με αφορμή την έκρηξη στο αεροδρόμιο.

Τον Μάρτιο του 2010 δύο γυναίκες από το Νταγκεστάν πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους.

Ενισχύεται η ασφάλεια

Η αστυνομία της Μόσχας έχει τεθεί σε συναγερμό και στο μετρό της πρωτεύουσας, καθώς και στα άλλα αεροδρόμια της πόλης ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) έχουν σταλεί στο Ντομοντέντοβο και στα άλλα αεροδρόμια, το Σερεμέτιεβο και το Βνούκοβο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν και θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

"Η ασφάλεια θα ενισχυθεί στα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα", είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διέταξε να εφαρμοστεί ένα "καθεστώς ειδικής ασφάλειας" στους σταθμούς και τα αεροδρόμια της χώρας.

Θρηνούμε τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο. Οι οργανωτές (της επίθεσης) θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν", υποσχέθηκε.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin