Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μοναχική η αναζήτηση του «σωματιδίου του θεού»!

 
Μόνος του έχει μείνει ο ευρωπαϊκός επιταχυντής του CERN στην κούρσα αναζήτησης του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού», καθώς ο αμερικανικός επιταχυντής σωματιδίων Tevatron δεν πρόκειται να επεκτείνει τη λειτουργία του μέχρι το 2014.
Πολλοί Αμερικανοί φυσικοί επεδίωκαν μια χρονική παράταση με την ελπίδα να προλάβουν πρώτοι να βρουν το σωματίδιο, πριν τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, όμως λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (χρειάζονταν άλλα 35 εκατ. δολάρια ετησίως έως το 2014), το Εργαστήριο Fermilab αποφάσισε ότι τελικά δεν θα δοθεί η αιτούμενη παράταση.

Έτσι, όπως είχε εξ αρχής προγραμματιστεί ο «γερασμένος» ( 27 χρόνων) αμερικανικός επιταχυντής που βρίσκεται κοντά στο Σικάγο θα σταματήσει τη λειτουργία του το 2011αφήνοντας έκτοτε ανοικτό το πεδίο στον επιταχυντή του CERΝ, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Οι αισιόδοξοι Αμερικανοί φυσικοί ελπίζουν πάντως ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, οπότε το μηχάνημά τους θα συλλέγει συνεχώς νέα στοιχεία από τις συγκρούσεις σωματιδίων, θα καταφέρουν να βρουν επιτέλους το σωματίδιο-φάντασμα του Χιγκς το οποίο θεωρείται, σύμφωνα με την καθιερωμένη θεωρία της Φυσικής, ότι δίνει μάζα στα υπόλοιπα σωματίδια. 

πηγή : dete

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin