Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η τηλεόραση & ο κινηματογράφος... αυξάνουν την ανάγκη για τσιγάρο...

 Η τηλεόραση αυξάνει την ανάγκη για τσιγάρο
Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην διακοπή του καπνίσματος παρέχοντας ερεθίσματα που κάνουν εντονότερη την ανάγκη για τη συνέχιση της «κακής» συνήθειας.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διεξήχθη υπό τον καθηγητή Τοντ Χίδερτον του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών του Εγκεφάλου του Κολλεγίου Ντάρτμουθ του Νιού Χαμσάιρ, αρκεί η παρακολούθηση ενός δίάσημου σταρ να καπνίζει για να πολλαπλασιατεί η επιθυμία του θεατή για τσιγάρο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience» περιγράφει πως οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενεργοποιούνται αυτομάτως όταν ένας καπνιστής δει στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση κάποιον άλλο να καπνίζει, ειδικά αν αυτός είναι ένας διάσημος πρωταγωνιστής και υποσυνείδητα αποκτά μεγαλύτερη επιθυμία να καπνίσει.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις αντιδράσεις των εγκεφάλων δείγματος καπνιστών και μη καπνιστών όταν αυτοί καλούνταν να παρακολουθήσουν σκηνές με διάσημους ηθοποιούς να καπνίζουν.

Όπως διαπιστώθηκε, μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), στους εγκεφάλους των καπνιστών ενεργοποιούνταν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και τον συντονισμό μιας κίνησης, σαν να προετοιμάζονταν δηλαδή να ανάψουν τσιγάρο και να καπνίσουν αλλά και περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις ορμές και την ικανοποίηση/ανταμοιβή.

Αρκεί δηλαδή μια σκηνή καπνίσματος στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, για να θελήσει ο θεατής να ανάψει τσιγάρο καθώς παρέχουν ερεθίσματα που του υποβάλλουν την ανάγκη να καπνίσει. Έτσι, αν κανείς θέλει να το κόψει, ίσως θα έπρεπε παράλληλα να κόψει, για ένα διάστημα, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο...


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin