Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η διπλωματία της κόκας

 
Πώς η ΠΓΔΜ αντάλλαξε την αναγνώρισή της με το συνταγματικό όνομα από την Βολιβία, με την στήριξη των Σκοπίων στη βολιβιανή πρωτοβουλία για νομιμοποίηση των φύλλων κόκας
Στην απεγνωσμένη προσπάθεια για αναγνώρισή τους από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη, τα Σκόπια και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση προσεταιρισμού κυβερνήσεων προσφέροντας ανταλλάγματα κάθε είδους όπως φαίνεται.

Τελευταία τέτοια περίπτωση αποτελεί η απόφαση της Βολιβίας για αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το "συνταγματικό" της όνομα, παράλληλα με τη στήριξη των Σκοπίων στην πρωτοβουλία της Βολιβίας για νομιμοποίηση του μασήματος φύλλων κόκας. Τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων παρουσίασαν την απόφαση της Βολιβίας να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”) πριν από τρεις ημέρες, ως συνδεόμενη με τη στήριξη που παρείχε η ΠΓΔΜ στην σχετική πρωτοβουλία της Βολιβίας στον ΟΗΕ.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία με τη Βολιβία για την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος συνδέεται άμεσα με τη στήριξη των Σκοπίων σε πρωτοβουλία της Βολιβίας σχετικά με τροποποιήσεις στην Ενιαία Συνθήκη για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ και όσον αφορά το "μάσημα φύλλων κόκας". ‘Όπως ευθέως έλεγαν: "Η κατάθεση παρατηρήσεων (στις τροποποιήσεις της Βολιβίας), όπως και η απόσυρσή τους (στη συνέχεια) ήταν απλώς εργαλείο, δια του οποίου επετεύχθη διπλωματική νίκη σχετικά με το ζήτημα που αποτελεί ύψιστο εθνικό μας συμφέρον, δηλαδή την αναγνώριση της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ υπό το συνταγματικό όνομα".

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια δήλωναν "έκπληκτοι" με την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αποσύρει τις παρατηρήσεις της κατά της τροπολογίας της Βολιβίας στον ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν καταθέσει παρατηρήσεις στον ΟΗΕ σχετικά με τις τροπολογίες, που εισηγήθηκε η Βολιβία. Παρατηρήσεις, μεταξύ άλλων χωρών, κατέθεσε και η ΠΓΔΜ, ωστόσο τελικά τις απέσυρε, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την πρωτοβουλία της Βολιβίας για τη νομιμοποίηση του μασήματος φύλλων κόκας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin