Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ιστότοπος για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές

Ιστότοπος για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές 

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (η οποία έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης), θα ενημερώσει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα ασφαλούς χρήσης υπηρεσιών Διαδικτύου,
δημιουργώντας ειδική θεματική ενότητα με τίτλο "Μικροί Πολίτες" στην ιστοσελίδα της http://www.dpa.gr, και ιστότοπο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/page/apdpx/yrc/dpa_youth.html.

Ο ιστότοπος αυτός είναι δομημένος σε τέσσερις ενότητες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοτελώς, είτε από τους ίδιους τους μαθητές για την ενημέρωσή τους είτε από τους καθηγητές (πληροφορικής) ως εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία ή περισσότερες διδακτικές ώρες.

Ειδικότερα, η πρώτη ενότητα "Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα" περιλαμβάνει γενική ενημέρωση για την προστασία της ιδιωτικότητας και τα δικαιώματα των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ψηφιακά ίχνη και την παρακολούθηση στο Διαδίκτυο.
Η δεύτερη ενότητα "Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω" στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων δικών τους ή άλλων (π.χ. φωτογραφιών ή δύο βίντεο) στο Διαδίκτυο, ιδίως κατά τη χρήση ηλεκτρονικών fora, ιστολογίων (blogs), ηλεκτρονικών χώρων συζητήσεων (chat) κ.λπ.

Η τρίτη ενότητα "Γνωρίζω σε ποιον μιλώ" προβάλλει ιδιαίτερα το ζήτημα της πλαστοπροσωπίας στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. κατά τη συμμετοχή σε ηλεκτρονικές ομάδες συζητήσεων ή διαδικτυακά παιχνίδια.

Τέλος, η τέταρτη ενότητα "Δικτυώνομαι με ασφάλεια" εστιάζει στην προστασία προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης (π.χ Facebook, Twitter, Myspace κ.λ.π.).


Στην πρωτοβουλία της αυτή, η Αρχή έχει αρωγό το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο με εγκύκλιό του καλεί τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν το ενημερωτικό υλικό της Αρχής για την ασφαλή χρήση των υπηρεσιών Διαδικτύου.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin