Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον «φράχτη»

 
Το Βερολίνο αντέδρασε αμέσως στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή ενός «φράχτη» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή» δήλωσε ήδη το βράδυ της Κυριακής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. «Από τη μια είναι αναγκαία η αποτελεσματική ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη πρέπει να τηρηθούν όλοι οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες» είπε. Στους κανόνες αυτούς, διευκρίνισε, ανήκουν οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο. Ο ίδιος εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα, αν το Βερολίνο είναι υπέρ, ή κατά της ανέγερσης του φράχτη.

Τα μέσα ενημέρωσης, αντίθετα, παίρνουν καθαρή θέση στο θέμα. Ορισμένα, όπως η εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», υποστηρίζουν την ανέγερση επικαλούμενα κυρίως την άρνηση της Τουρκίας, να αποδεχθεί την επαναοπροώθηση των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα. «Η απόφαση της Αθήνας να κατασκευάσει φράχτη είναι γι αυτό το λόγο κατανοητή» γράφει. Μπορεί, προσθέτει, «η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής μεταναστών να είναι απαράδεκτη. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι αν οι συνθήκες κράτησης ήταν άνετες, αυτές θα προσέλκυαν ακόμη περισσότερους πρόσφυγες».

Τα περισσότερα σχόλια είναι όμως επικριτικά. «Ευχαριστούμε πολύ για τον αποκλεισμό» είναι ο ειρωνικός τίτλος σχολίου στην αριστερή-φιλελεύθερη «Frankfurter Rundschau». «Αγαπητή Έλληνες! Η Ευρώπη σας έσωσε από την κρίση, σε αντάλλαγμα κρατάτε εσείς μακριά μας τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Κίνα και την Αφρική» σημειώνει ο σχολιαστής. Ο φράχτης, συνεχίζει, θα δώσει νέα ορμή στις οικοδομές και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. «Δεν θα χρειαστείτε κατά τα άλλα να αντιγράψετε τα σχέδια για το φράχτη από τις ΗΠΑ, μπορείτε να το κάνετε και από τους Ισπανούς, οι οποίοι έκαναν κάτι παρόμοιο στις πρώην αποικίες τους στη Βόρεια Αφρική» προσθέτει.

Επικριτικό είναι και το σχόλιο της συντηρητικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Ο φράχτης δεν θα εμποδίσει κανένα να τον υπερπηδήσει» είναι ο τίτλος του. Όμως, ουδέν κακό αμιγές καλού. «Το γεγονός ότι η Αθήνα σχεδιάζει την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα προς την Τουρκία, αποτελεί μεν παραλογισμό, δεδομένου ότι θα ανεγερθεί ανάμεσα σε δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, προσφέρει όμως ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς, τι θα συνέβαινε, αν εντασσόταν κάποτε πραγματικά η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρεται σε αυτό. «Οι πύλες της Ευρώπης θα άνοιγαν διάπλατα» (στους πρόσφυγες) προσθέτει.

Ακόμη αυστηρότερη είναι η κριτική της αριστερής-εναλλακτικής «Tageszeitung». «Ο ελληνογερμανικός φράχτης δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα» αναφέρεται σε αυτήν. Απλώς, οι προσφυγικές διαδρομές θα γίνουν πιο ακριβές και πιο επικίνδυνες από ότι ήταν μέχρι σήμερα. «Αυτή η πολική δεν είναι μόνο βαθιά απάνθρωπη, είναι και αναποτελεσματική. Ο καθένας ξέρει, ότι μια λύση του προβλήματος θα ήταν, να γίνει πιο εύκολη η νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη. Ή, μια άλλη, να δινόταν μια ευκαιρία στους πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα». τονίζει ο αρθρογράφος. Αντί γι αυτό, συνεχίζει, η Ευρώπη κάνει διπλό κακό: Από τη μια καταστρέφει τις συνθήκες ύπαρξης των κατοίκων του Τρίτου Κόσμου, επιδοτώντας, για παράδειγμα, κατά αθέμιτο τρόπο τα δικά της αγροτικά προϊόντα, και στη συνέχεια στήνει τους αστυνομικούς στα σύνορά της για να κρατήσει μακριά τα θύματά της. «Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να λειτουργήσει για καιρό» είναι το συμπέρασμά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις εκπροσώπων διάφορων διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέψει την ανέγερση ενός φράχτη, θα είναι σαν να επιτρέπει την παραβίαση των δικών της βασικών αρχών» δήλωσε, για παράδειγμα, ο Βόλφγκανγκ Γκρεντς, σύμβουλος της «Διεθνούς Αμνηστίας». Η Ευρώπη, πρόσθεσε, δεν πρέπει να γίνει οχυρό των πλουσίων κλείνοντας τα σύνορά της στους ανθρώπους που ζητούν καταφύγιο από τις διώξεις και τη φτώχια

πηγή : infognomonpolitics

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin