Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Apple : κατηγορείται για βιομηχανική ρύπανση

 

Ο αμερικανικός όμιλος πληροφορικής Apple κατηγορείται για σοβαρές παραλείψεις στην αλυσίδα κατασκευής ορισμένων υλικών που συνθέτουν το iPad και το iPhone, σε έκθεση που δημοσιοποιούν την Πέμπτη κινεζικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Apple καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε 29 πολυεθνικές του τεχνολογικού τομέα, σε μια έρευνα για τους κινδύνους της υγείας στο χώρο εργασίας και τα προβλήματα βιομηχανικής ρύπανσης στην Κίνα.

"Η Apple δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της σε τρεις τομείς των κοινωνικών ευθυνών της που αφορούν τους προμηθευτές της", επισημαίνει η έκθεση της οποίας βασικός συντάκτης είναι το Ινστιτούτο δημοσίων και περιβαλλοντικών μελετών, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στο Πεκίνο.

"Στις εταιρίες-προμηθευτές της Apple, εργαζόμενοι δηλητηριάστηκαν και έμειναν ανάπηροι, ανθρώπινες ομάδες και συνοικίες μολύνθηκαν και υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων", προστίθεται στην έκθεση.

Η μελέτη παρουσιάζει τα συμπεράσματα μιας έρευνας που διεξήχθη επί τουλάχιστον ένα χρόνο από 30 ΜΚΟ για τις ενέργειες των πολυεθνικών που κατασκευάζουν στο κινεζικό έδαφος τα βασικά υλικά που συνθέτουν τα προϊόντα τους.

Στην έκθεση εκφράζεται ικανοποίηση για τις εταιρίες Hewlett-Packard, BT, Alcatel-Lucent, Vodafone, Samsung, Toshiba, Sharp et Hitachi, οι οποίες έλαβαν μέτρα κατά των καταχρήσεων ή για τη βελτίωση της εποπτείας της εργασίας στις εταιρίες-προμηθευτές.

Αντίθετα επικρίνονται οι εταιρίες Nokia, LG, SingTel, Sony et Ericsson που λαμβάνουν κακή βαθμολογία στη μελέτη.

Η έκθεση επικαλείται μια φράση του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Στιβ Τζομπς όταν ρωτήθηκε από έναν χρήστη του ΙΝΤΕΡΝΕΤ για την ευθύνη της εταιρίας: "Θα πρέπει να ενημερωθείτε. Κάνουμε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στον πλανήτη", απάντησε. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin