Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Βρόμικο» κέρδος ύψους 220 εκατ. ευρώ

ΣΕ ΕΣΟΔΑ κοντά στα 220 εκατομμύρια ευρώ από το Χρηματιστήριο Ρύπων προσβλέπει το ελληνικό κράτος μέσα στο 2011, καθώς η χώρα μας προχωρά για πρώτη φορά στη δημοπράτηση των «ορφανών» δικαιωμάτων ρύπανσης που της αναλογούν.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα μας θα κινηθεί για την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής 10.000.000 τόνων μέσα στη νέα χρονιά. Η σημερινή τιμή ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνεται γύρω στα 14 ευρώ, ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση μεγαλύτερη από 50% στους αμέσως επόμενους μήνες.

«Η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 22 ευρώ ανά τόνο», ανέφερε η ιστοσελίδα Point Carbon, ο εγκυρότερος διαδικτυακός τόπος οικονομικών αναλύσεων για την Αγορά των Ρύπων.

Οι ανοδικές προβλέψεις μεγιστοποιούν το περιθώριο κέρδους που έχει η χώρα μας, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν καθαγιάζει το Χρηματιστήριο Ρύπων, που από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του έχει στιγματιστεί από σκάνδαλα δισεκατομμυρίων.

Η πρώτη περίοδος πραγματικών συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ρύπων ξεκίνησε το 2008 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012. Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, βρετανικές, δανικές και γερμανικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 58 ατόμων, που κατηγορούνται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών, καθώς λόγω μη απόδοσης του ΦΠΑ στις συναλλαγές ρύπων, είχαν αποκομίσει ιλιγγιώδη οφέλη, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ελληνας ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης αποκάλυψε την υπερκοστολόγηση ρύπων μέχρι και 700%, από άτομα που λειτουργούν ως μεσίτες στην Αγορά Ρύπων, γεγονός που στοίχισε στους Ευρωπαίους πολίτες μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα.

Πώς λειτουργεί

Δυστυχώς, το περιθώριο απάτης που αφήνει το Χρηματιστήριο Ρύπων είναι θεσμοθετημένο. Η συγκεκριμένη αγορά δημιουργήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο, με το σκεπτικό ότι οι βιομηχανίες κάθε χώρας μπορούν να εκπέμψουν μία συγκεκριμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Εάν υπερβούν την ποσότητα που τους έχει διανεμηθεί, θα πρέπει να την αγοράσουν, ενώ εάν ρυπάνουν λιγότερο, μπορούν να πουλήσουν το πλεόνασμα που έχουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν περισσότερο από το προβλεπόμενο επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ αυτές που μειώνουν τη ρύπανσή τους έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν κέρδη.

Το κακό είναι ότι οι συναλλαγές αυτές δεν δημοσιοποιούνται. Οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν πως οι αγοραπωλησίες του Χρηματιστηρίου Ρύπων δεν πρέπει να γίνονται γνωστές, ώστε να μην παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του περιβάλλοντος. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι η αγορά να χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφάνεια. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος πουλάει, ποιος αγοράζει, τον όγκο ή το χρονικό σημείο των συναλλαγών.

«Ο μηχανισμός αυτός είναι εντελώς ανήθικος. Αντί να βάλουμε σαφή όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχουμε δημιουργήσει έναν αδιαφανή οικονομικό κλάδο, από τον οποίο ορισμένοι κοιτούν να επωφεληθούν», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής του ΟΗΕ, Χρήστος Ζερεφός.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός εποπτικού μηχανισμού που θα επιβλέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ρύπων επαναλαμβάνει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης. «Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βγάλει χρήματα μέσα στο 2011 από το Χρηματιστήριο Ρύπων και κανείς δεν μπορεί να την ψέξει γι’ αυτό. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη αγορά έχει εγγενείς αδυναμίες και κινδυνεύει να στιγματιστεί από τη λειτουργία καρτέλ», τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Η βιομηχανία συρρικνώνεται, οι πωλήσεις ρύπων εκτοξεύονται

Σύμφωνα με τον μηχανισμό του Χρηματιστηρίου Ρύπων, την πενταετία 2008-2012, η χώρα μας έχει δικαίωμα να εκπέμψει 341.547.710 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η ποσότητα αυτή διανεμήθηκε στις βιομηχανίες και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας από το Γραφείο Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΓΕΔΕ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εκτός διανομής, ωστόσο, έμειναν 26 εκατ. τόνοι CO2, που χρησιμεύουν ως «δεξαμενή ασφαλείας», ούτως ώστε να διανεμηθούν σε νέες βιομηχανίες ή σε εργοστάσια που θα επεκταθούν μέσα στην πενταετία. «Μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει μόλις τα 16 εκατ. τόνους CO2 και μάλιστα μπορώ να πω ότι πολλά ήταν, διότι η βιομηχανική παραγωγή έχει συρρικνωθεί από το 2008.

Γι’ αυτόν τον λόγο μάς έμειναν δικαιώματα για 10 εκατ. τόνους, τα οποία θα κινηθούμε για να προωθήσουμε στην αγορά», ανέφερε αξιωματούχος του ΓΕΔΕ.

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα εάν θα προσλάβουμε κάποιο γραφείο που αναλαμβάνει μεσιτείες στα δικαιώματα ρύπων, ούτε σε ποιες χώρες ή βιομηχανίες θα στραφούμε για να πουλήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να χάσουμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε αυτό το έσοδο», τόνισαν από την πλευρά τους πηγές από του υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής συνεπάγεται υπερκέρδη από το Χρηματιστήριο Ρύπων. Τρανό παράδειγμα είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που είδαν τα τελευταία χρόνια τα εργοστάσιά τους να κλείνουν.

Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ουγγαρία στοχεύουν σε έσοδα που κυμαίνονται από το 1 μέχρι και τα 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, ενώ αντίθετα, Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία θα αναγκαστούν να δαπανήσουν χρήματα για να καλύψουν τη ρύπανση που προκάλεσε η ανάπτυξη της βιομηχανικής τους παραγωγής την τελευταία πενταετία.

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin