Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2020


Με έκθεσή της, η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας επαρκεί μέχρι το 2020.


Η δεκαεπταμελής Επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρήση του φυσικού αερίου και να μειωθεί το ποσοστό του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ενώ εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για το κατά πόσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν κατορθώσει σημαντική διείσδυση μέχρι το 2020.
Επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση έπαιξε καθοριστικό παράγοντα, καθώς επέφερε σημαντική πτώση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται επάρκεια μέχρι το 2020 με ένταξη στο σύστημα των υπό κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου και των προβλεπόμενων να εγκατασταθούν νέων λιγνιτικών μονάδων.

Η σημερινή περίοδος, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, αποτελεί τμήμα μίας μακράς μεταβατικής φάσης προς την «οικονομία χαμηλού άνθρακα» και αυξημένης περιβαλλοντικής προστασίας, κατά την οποία διευρύνονται οι καινοτομίες στις ενεργειακές τεχνολογίες, υφίστανται όμως συχνές αλλαγές κατεύθυνσης και επιλογής στόχων.

Από την Επιτροπή Ενέργειας προτείνεται η ανάπτυξη έργων ενεργειακής υποδομής, η επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς, η διασύνδεση νήσων μεταξύ τους και με το ηπειρωτικό σύστημα και ο εκσυγχρονισμός δικτύων διανομής.

Ο επαναπροσδιορισμός, επίσης, του ενεργειακού μείγματος υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη, την αύξηση θέσεων εργασίας και την ενεργειακή ασφάλεια.

Προτείνεται, τέλος, η μελέτη εισαγωγής στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Ηλιοθερμικών Συγκεντρωτικών Μονάδων.

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin