Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Κατά 15 λεπτά το λίτρο ακριβότερα από το Βρετανό πληρώνει τη βενζίνη ο Ελληνας !

 
Με τη μέση πανελλαδική τιμή να βρίσκεται ουσιαστικά στο 1,6 ευρώ το λίτρο (1.593) η Ελλάδα φιγουράρει σταθερά στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τις τιμές της βενζίνης στην ΕΕ που καταρτίζει κάθε εβδομάδα η Κομισιόν. Σύμφωνα λοιπόν με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από τα 25 κράτη μέλη, η ελληνική τιμή είναι κατά 12,4 λεπτά (7,7%) ακριβότερη από την τιμή της Γερμανίας, 14,4 λεπτά (9%) ακριβότερη από την τιμή στη Μεγάλη Βρετανία, και κατά 15,6 λεπτά (9,7%) ακριβότερη από την Ιταλία. Όσο για τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες, καθότι οι τιμές στην Ελλάδα καθορίζονται στη βάση της διεθνούς τιμής PLATTS HCIF MED, η σύγκριση με την Ισπανία είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική καθώς η μέση τιμή είναι χαμηλότερη κατά 33,7 σεντς του ευρώ σε σύγκριση με την ελληνική τιμή (21,1%).
Τα ενδιαφέροντα των συγκρίσεων δε σταματούν εδώ. Η χαμηλότερη τιμή στην ΕΕ συναντάται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα βόρεια σύνορα, στη Βουλγαρία και είναι 1,12 ευρώ το λίτρο ή αλλιώς 47,3 λεπτά (29,6%) ακριβότερη από τη μέση τιμή στην Ελλάδα ενώ εάν γίνει η σύγκριση με τις τιμές που υπάρχουν στους νομούς της Β. Ελλάδος, η διαφορά ξεπερνά τα 50 λεπτά το λίτρο ή αλλιώς τα 25 ευρώ στο γέμισμα ενός ρεζερβουάρ 50 λίτρων.

Και βέβαια για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις αιτίες που η ελληνική βενζίνη είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών του ΥΠΕΚΑ:

Τιμή διυλιστηρίου: 0,514 (32,2%)

Φόροι δασμοί:0,958 (60,1%)

Μέσο περιθώριο χονδρικής: 0,075 λεπτά (4,7%)

Μέσο περιθώριο λιανικής: 0,046 λεπτά (2,8%)

Τιμή λιανικής: 1,593

Με απλά λόγια το κόστος του πετρελαίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στην τιμή του διυλιστηρίου μαζί με το περιθώριο, είναι περίπου το μισό από τους φόρους που επιβάλλονται και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 60% της τελικής τιμής. Όσο για το περιθώριο των εταιρειών και των πρατηριούχων, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη εβδομάδα στην πράξη τα όσα είχαν ειπωθεί πρόσφατα από το ΣΕΕΠΕ ότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός του μεικτού περιθωρίου εταιρειών και πρατηρίων που αντιπροσωπεύει το 7,5% της λιανικής τιμής, όταν στο πρόσφατο παρελθόν το ποσοστό αυτό κυμαινόταν πάνω από το 10%.

πηγή : energypress

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin