Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon 10 Ελλάδες κάτω από τη λάσπη!

ΕΚΤΑΣΗ ίση με 10 Ελλάδες καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εκατομμύρια κυβικούς τόνους νερού στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Αυστραλία, το Πακιστάν και τη Βραζιλία και αφαίρεσαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις.

Οι πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, το φαινόμενο «Λα Νίνια» και η κλιματική αλλαγή είναι τα τρία βασικότερα αίτια που προκάλεσαν τις ανυπολόγιστες καταστροφές στις τρεις χώρες και οι οποίες στο μέλλον θα ενταθούν σε ισχύ και συχνότητα, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων.

Εσωτερικό τσουνάμι

Στην Αυστραλία, η ένταση του νερού ήταν τόσο μεγάλη που παρομοιάστηκε από τη διεθνή ειδησεογραφία με εσωτερικό τσουνάμι. Το «τσουνάμι» αυτό παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, διαλύοντας μία έκταση ίση με τη Γάλλια και τη Γερμανία μαζί!

Η κατάσταση παραμένει δραματική και οι προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών να ανακτήσουν τις υποδομές από την καταστροφή, εξαιτίας της οποίας η χώρα γύρισε πολλά χρόνια πίσω, αποδεικνύονται «σταγόνα» στον ωκεανό.

Το 75% της επαρχίας του Κουίνσλαντ, έκταση ίση με τη Νότια Αφρική, ανακηρύχθηκε «ζώνη καταστροφής», 39.000 σπίτια πλημμύρισαν, μια πόλη χωρίστηκε στα δύο, ολόκληρα κτίρια μετακινήθηκαν, 3.500 άτομα από 51 πόλεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότερα από 80 άτομα ακόμα αγνοούνται στα ορμητικά νερά.

Τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος κατέρρευσαν, τουλάχιστον 1.000 σπίτια συσκοτίστηκαν και πολύ περισσότερα κινδυνεύουν με διακοπή, καθώς η ορμητική ροή του νερού κατέστρεψε και τον τοπικό σταθμό παραγωγής ρεύματος.

Ο κατακλυσμός επανέφερε μνήμες από ανάλογες καταστροφές στο πρόσφατο παρελθόν. Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Αυστραλία είχε βιώσει ξανά τη φρίκη, όταν περισσότερες από 400 πυρκαγιές αποτέφρωσαν την επαρχία της Βικτόρια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 173 άτομα και να καταστραφούν ολοσχερώς 3.500 κτίρια.

«Ο όρος εσωτερικό τσουνάμι χρησιμοποιήθηκε από τα ξένα ΜΜΕ για να αντιληφθεί ο κόσμος το μέγεθος της καταστροφής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την εντυπωσιακή επέλαση των υδάτων στην ενδοχώρα της Αυστραλίας», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παύλος Κασσωμένος.

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα σε Βραζιλία, Αυστραλία και Πακιστάν που σημειώθηκαν φέτος ήταν ιδιαιτέρων ακραία και ενδεχομένως να οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε παρόμοια στο παρελθόν. Πότε, όμως, τόσα πολλά, σε τόσο μικρό διάστημα», καταλήγει ο ίδιος.

Σκηνικό καταστροφής βίωσε και το πολύπαθο Πακιστάν, όπου στο τέλος του 2010 συνέβησαν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών. Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 2.000 άτομα και ξεσπιτώθηκαν ακόμη 20 εκατομμύρια, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν καθώς κατέρρευσαν περισσότερες από 2.000.000 κατοικίες, ενώ η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων προκάλεσε επιπλέον θανάτους. Δρόμοι και γέφυρες αφανίστηκαν και το κόστος της ζημιάς στον τομέα των υποδομών εκτινάχθηκε σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Βραζιλία

Λίγες ημέρες μετά τις εικόνες τρόμου που εκτυλίχθηκαν στη Βραζιλία, με τους νεκρούς από τις πλημμύρες να ξεπερνούν τους 650, τα σωστικά συνεργεία και ο στρατός συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Στην πόλη Νόβα Φριμπούργκ, την Πετρόπολη και την Τερεσόπολη, κοντά στην πρωτεύουσα Ρίο Ντε Τζανέιρο, στρώματα λάσπης κάλυψαν ανθρώπους, αυτοκίνητα, δρόμους, ακόμη και πολυώροφες πολυκατοικίες.

Ολα ξεκίνησαν όταν ξέσπασαν ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες -με τη σειρά τους- προκάλεσαν εκτεταμένες κατολισθήσεις σε λόφους στις παρυφές των οικισμών.

«Πιο συχνά τα φαινόμενα»


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τις εικόνες χάους στις πληγείσες περιοχές, οι επιστήμονες ειδοποιούν ότι μαζικές καταστροφές που κυριεύουν όλο και συχνότερα πολλές γωνίες του πλανήτη, καθώς και οι μελλοντικές επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπου δημιουργίας των ανθρώπινων υποδομών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από νέα φυσικά φαινόμενα, τα οποία προβλέπονται περισσότερα και ισχυρότερα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin