Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Αίγυπτος απογειώνει το πετρέλαιο - Στα 100 δολάρια το βαρέλι

 
- Οι φόβοι οτι η εξέγερση θα επεκταθεί εκτινάσσουν τον μαύρο χρυσό
- Τα Στενά του Σουεζ υπό πολιορκία - Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εκκενώνουν το προσωπικό τους
- Ποιοί γνώριζαν πολύ καιρό πριν οτι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί

Ευκαιρία για τους εγχώριους κερδοσκόπους αλλά και για τους διεθνείς να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η αναταραχή στην Αίγυπτο για να εκτινάξουν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.

Από την Πέμπτη και μετά το ελαφρύ αργό "τσίμπησε" και πήγε από τα 85 στα 90 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent σήμερα το πρωί ενισχυόταν κατά 6 σεντς στα 99,48 δολάρια το βαρέλι.

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Η Αίγυτπος θεωρείται μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικου αερίου, όμως εκτός από αυτό στην Αιγυπτο είναι και το περίφημο Σουέζ.

Αρκεί να θυμίσουμε οτι η εξέγερση δεν ξεκίνησε απο το Κάϊρο αλλά από το Σουέζ και κάποιοι πλέον ψιθυρίζουν οτι υπήρχε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ώστε να υπάρξει αναταραχή στα Στενά.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν ξένα δημοσιεύματα εδω και αρκετούς μήνες υπήρχε έγγραφο του αμερικανικού υπουργειου Εξωτερικών το οποίο προειδοποιούσε για εξέγερση στην Αίγυπτο με λεπτομέρειες για το πως και το πότε οι οποίες βγήκαν αληθινές....

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες ανησυχούν, όπως και ναυτιλιακές που χρησιμοποιούν το πέρασμα. Η κατάσταση στην πόλη είναι χαοτική.

Τα Στενά του Σουέζ είναι το συντομότερο πέρασμα για τα πλοία αντί να κάνουν ολόκληρο κύκλο και να περνουν από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Είναι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και από το 1869 εξυπηρετεί την διεθνή ναυτιλία.

«Στον βαθμό που η αστάθεια συνεχίζεται, η αντίδραση των επενδυτών θα ωθήσει κατά πάσα πιθανότητα προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου και τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και θα ασκήσει πιέσεις στις διεθνείς μετοχές», σχολίαζε σήμερα ανώτατο στέλεχος της PIMCO.

Το οξύμωρο είναι οτι αυτό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα είναι οτι χρησιμοποιήθηκε ευρέως από πρατηριούχους το άλλοθι της αναταραχής στην Αίγυπτο για να αυξήσουν τις τιμές.

Ενώ η τιμή σε πολλά πρατήρια είχε αποκλιμακωθεί η τιμή της αμόλυβδης και είχε βρεθεί περίπου στο 1,5 κάποιοι αποφάσισαν οτι η κρίση χτύπησε τα πρατήριά τους!

Ετσι μπορούσε κανείς να βρεί σε πράτηρια στο λεκανοπέδιο αμόλυβδη με 1,70 ευρώ, ενω κάποιοι άλλοι για να γίνουν πιο πιστευτοί υπήρχαν πρατήρια που πωλούσαν την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης στα 75 λεπτά το λίτρο και την Κυριακή στα 78!

Ωστόσο, οι τιμές στα ελληνικά διυλιστήρια δεν έχουν ακόμα ανέβει – αφού υπάρχουν αποθέματα. Κάποιος λοιπόν πρέπει να ενημερώσει τους κερδοσκόπους πρατηριούχους οτι το πετρέλαιο που βάζουν στα πρατήριά τους δεν έρχεται κατευθείαν από το Κάϊρο.

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin