Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Μουσική: Five Star Hotel - This Sound






Είναι η γενικότερη ανισορροπία των πρόσφατων μηνών που δίνει αρχικά το πλεονέκτημα στους σχοινοβάτες... Πάλι καλά που βρίσκεται συγχρόνως κι ένας τομέας της ημεδαπής που κρατεί τα κεκτημένα του καλώς: η μουσική, και δη η ποπ... Ώστε να 'χουμε το αντικείμενο χειροπιαστό για να βγάλουμε και τα αντιστοίχως κείμενα, ξεκουράζοντας προσωρινά τριτοβάθμιους και μεταπτυχιακούς.


Που λέτε, το "πες καμιά ιδέα" είναι ένας απλός ενάντια-στην-πλήξη ειρμός. Στα απανταχού φοιτητικά μυαλά και στέκια πετάγεται τόσο συχνά ώστε τον λες ως και τυπικό, χωρίς κάπου ν' ανοίγει. Θέτοντάς τον μεταξύ νέων, ωστόσο, η απάντηση που παίρνει δεν είναι πάντοτε έτσι. Π.χ. οι θεσσαλονικείς Γιώργος Μπέγκας και Γιάννης Κρέτσιος -υπό παρόμοιες συνθήκες, τρόπος του λέγειν τώρα- έβαλαν τους Five Star Hotel στην αφετηρία, σπουδάζοντας στο Μπέρμινχαμ. Επιστρέφοντας πίσω, κείνο το ξεχασμένο απ' τους πάντες πια ολυμπιακό έτος της δήθεν αφθονίας, ξεκίνησαν και τις κυκλοφορίες: "Enjoy The Greeks", τίτλος επίκαιρος όσο ποτέ και πλέον πανευρωπαϊκής αίγλης, συλλογή του '04, "This Is The Night" ι-πι με επιταγή δικαιωμάτων στο μεταλλικό κουτί των PIL, δυο χρόνια αργότερα, "Coca Cola Soundwave" το '07 - στάδια 1, 2, 3 μιας προθέρμανσης με νεκρό ρελαντί για το μόλις φετινό μεγάλο "This Sound"... Κι αν στο popular κηποθέατρο η παραπλάνηση και το ξεγέλασμα μερικές φορές πάνε μαζί με την αξιότερη παράσταση, καθότι η πειστική ηθοποιία ενέχει το ψέμα ως ζητούμενο όπως συμβουλεύουν αυτοί που ξέρουν, όλα τα παραπάνω είναι αληθή μέχρι και το τελευταίο τους κόμμα.


Το καταληκτικό ατού του δίσκου είναι πως εκδίδεται από νοσταλγούς και καθυστερημένα. Πολύ, αν αναλογιστείς τη ζύμωση ετών και το ότι περιέχει μόλις 11 τραγούδια. Πώς τρέπεται σε προσόν κάτι που διαβάζοντάς το σου κολλάει μόνον ως αρνητικό; Δεν το φανταζόσουν, αλλά έγινε κι αυτό, αντιστροφή κυρίαρχου νοήματος σε κυκλοφορία ελληνικού γκρουπ. Εξάλλου, το άγγιγμα του χρόνου σ' ένα καλό τραγούδι είναι πάντοτε εθελοντής σύμμαχος, γνωστό.


Ανασκαλεύοντας τούτη την αναθέρμανση των εγχώριων, πρώιμων 90s που ακούς στο "This Sound", στέκεσαι στις όμορφες μελωδίες αλλά και στο εξαιρετικό για την μπάντα κεφάλαιο των synths και του programming, του Αντώνη Βέλλιου. Χωρίς αυτά, όλα θα προσγειώνονταν στην απευκταία για άλμπουμ του είδους συνηθισμένη κατάσταση - η ρουτινιάρικη, τυπική ποπ παραμένει ό,τι πιο εύκολο για γκρέμισμα ανεξαρτήτως εποχής. Επίσης, είναι προβλέψιμο το ολίσθημα σε αντίστοιχα συγκροτήματα να ανεβάζουν στα λάιβ τις κιθάρες (τους Five Star Hotel δεν τους έχω δει), στρώνοντας αλλιώς το χαλί και πιστεύοντας ότι τοιουτοτρόπως δρουν βελτιωτικά... Τώρα, απ' το στούντιο βγαλμένα κι αντρειωμένα καταγράφονται κομμάτια όπως τα "Minimal" και "Can You Understand?", αρκούντως κι ευσήμως ραδιοφωνικά, όπως και τα περισσότερα απ' τα υπόλοιπα, ακόμα κι όσα σκοντάφτουν κάπως στην ερμηνεία.


Βέβαια, οι Five Star Hotel δεν κοντράρονται με τις αναφορές που προκαλούν, σε ύφος και στιλ περισσότερο, και περί αυτού συζητούμε κι ολοκληρώνουμε. Είναι ξεκάθαρο πως το πιο "αδύναμο" τρακ των Next Time Passions είναι πάνω απ' την ιδεατή μέση του "This Sound". Αν καταλάβουν το μέτρο θετικώς, θα δουν και τη λύση που τους δίνεται στο δωμάτιο στο τέλος του διαδρόμου. Ονομάζεται διαρρηκτική δημιουργικότητα, τους προκαλεί, έχουν τα φόντα κι αν την ακολουθήσουν μας (τους) περιμένουν ακόμη περισσότερα. Οι προσδοκίες ποτέ τους δεν απαξίωσαν το τώρα και το αποτέλεσμά του, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.


Ντεμπούτο σπουδαίο, λοιπόν, με τις άλλοτε λανθάνουσες άλλοτε υπερβολικές, μα πάντοτε γοητευτικές, αναλογίες του πατρόν που βάζανε οι παλιοί ραφτάδες, κι οι οποίες έφτασαν να μας λείπουν πιο πολύ απ' τα πεντάστερα ξενοδοχεία και το σεξ στα βελούδα. Ακούστε το.


Πηγή: Πάνος Πανότας @ www.mic.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin