Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η στρατιωτική θητεία... παχαίνει


Δυσμενή επίδραση φαίνεται ότι έχει η στρατιωτική θητεία στα σωματομετρικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά των στρατιωτών, καθώς τα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν αύξηση του σωματικού βάρους, του λίπους, της χοληστερόλης και της γλυκόζης μετά από ένα χρόνο παραμονής στο στράτευμα.
 
Οι επιστήμονες αναζητούν τα αίτια αυτής της κατάστασης στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία μελέτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που αφορούσε 165 νεοσύλλεκτους στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου το 2009.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, αξιολογήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το λιπιδαιμικό προφίλ των στρατιωτών αυτών στην έναρξη της θητείας τους και μετά από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά από ένα χρόνο θητείας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε όλα τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του δείγματος των στρατιωτών.
Το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σχεδόν 3 κιλά, το ποσοστό λίπους αυξήθηκε από 15,7 ±7% σε 18,3±6,9% και η περιφέρεια μέσης από 82,6 ±11 εκατοστά στα 84,9±11,3.
Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε στην ολική χοληστερόλη (από 147,1± 28,1 σε 159,7±28,6 mg/dL) και στη γλυκόζη ( από 82,3±9,3 σε 84,2± mg/dL) χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα ανώτατα όρια.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη επισημαίνουν ότι τα αίτια αυτών των δυσμενών μεταβολών θα πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία, όπως π.χ. οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, στη φυσική δραστηριότητα και την ψυχολογική κατάσταση των νέων στρατιωτών.

πηγή : paidiatros

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin