Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ισραήλ: «Δεν πέφτει λόγος» στην Τουρκία για τις ΑΟΖ με την Κύπρο


«Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου», σχολίασε ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο καθορισμός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «διμερής υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιγκάλ Παλμόρ. «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».

Περισσότερο οξύς ήταν άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Τελ Αβίβ που, υπό την προστασία της ανωνυμίας παραδέχθηκε σαφώς ότι «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Η υπογραφή της συμφωνίας για τις ΑΟΖ από τους Ούζι Λαντάου (υπουργός Εθνικών Υποδομών) και Μάρκο Κυπριανού (υπουργός Εξωτερικών) την Παρασκευή στη Λευκωσία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αγκυρας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει ήδη από την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την υπογραφή, τον πρέσβυ του Ισραήλ στην Αγκυρα Γκάμπι Λεβί για να διαμαρτυρηθεί επισήμως.

Η Αγκυρα έχει απειλήσει ότι δεν θα επιτρέψει την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών της Κύπρου για να προστατέψει τα «ζωτικά συμφέροντά» της και επειδή, όπως υποστηρίζει, η κυπριακή κυβέρνηση «δεν εκπροσωπεί όλο το νησί».

Στην περιοχή της ισραηλινής ΑΟΖ που εφάπτεται με αυτή της Κύπρου έχει εντοπισθεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα των τελευταίων ετών, το Λεβιάθαν, με πιθανά ανακτήσιμα αποθέματα 450 δισεκατομμυρίων m3. Τα κοιτάσματα αυτά, εφόσον αρχίσει η μετάλλευσή τους, αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Μέσης Ανατολής, ενώ ενισχύουν στρατηγικά το Ισραήλ μια και καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του για τις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή:ethnos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin