Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Πράσινο φως για φωτοβολταϊκά και στα διασυνδεδεμένα νησιά

 
Ανοίγει, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και εντός της εβδομάδας, η διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν εξαιρεθεί από τα όσα ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.

Η σχετική υπουργική απόφαση της κ. Μπιρμπίλη αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών και θα είναι απολύτως στο πνεύμα της σχετικής εισήγησης που έχει υποβάλλει η ΡΑΕ. Ειδικότερα, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων μέχρι 150 κιλοβάτ σε: Επτάνησα, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού, Β. Αιγαίου, Άνδρο, Τήνο και Εύβοια.

Υπόθεση ολίγων ημερών είναι επίσης, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Κατά πάσα πιθανότητα η Απόφαση αυτή θα εκδοθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. 

Κεντρικό θέμα στην υπουργική απόφαση θα είναι η άρση των απαγορεύσεων που υπήρχαν για τα solar trackers ύψους πάνω από 2,5 μέτρα και η ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με την απόσταση από τα όρια του οικοπέδου, θέματα για τα οποία η υπουργός έχει εκφράσει σαφή πολιτική βούληση και έχει δώσει την ανάλογη κατεύθυνση.
Οι υπουργικές αποφάσεις, εντάσσονται στο απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο για να λειτουργήσει στο σύνολό του ο νόμος για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, και ο οποίος έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη δυναμική που «μεταφράζεται» σε αυξημένα ποσοστά συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική ρύθμιση θεμάτων που έχει φανεί από τη λειτουργία του νόμου ότι είναι απαραίτητο να διευθετηθούν. Η κατεύθυνση είναι «να γίνονται έργα ΑΠΕ και όχι απλώς άδειες προς μεταπώληση» υποστηρίζουν από το ΥΠΕΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία και θα επιταχύνονται οι διαδικασίες. 

Για παράδειγμα θα τίθεται maximum χρονικό όριο (αποκλειστικές προθεσμίες), για κάθε βήμα της αδειοδοτικής διαδικασίας. Οι προθεσμίες θα αφορούν το χρόνο μέσα στον οποίο θα υποχρεούνται οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν, αλλά και το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του ο επενδυτής για να προχωρήσει. Εάν καθυστερεί, θα ακυρώνεται η επένδυση, ώστε να μην «κρατάνε» θέσεις, επενδυτές που δεν έχουν σκοπό να ολοκληρώσουν.

πηγή : energypress

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin