Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ένα φαινόμενο μοναδικό, ανάπλασης όζοντος



Η μυστηριώδης "Relámpago del Catatumbo" (Catatumbo lightning) είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο στον κόσμο.

Βρίσκεται στο στόμιο του ποταμού Catatumbo στη λίμνη Maracaibo (Βενεζουέλας), (γνωστή και από τα τραγούδια που της έχουν αφιερώσει, λόγω της μοναδικότητάς της).
Το φαινόμενο αποτελείται από ένα σύννεφο αστραπών που δημιουργεί ένα ορατό τόξο σε ύψος πέντε χιλιομέτρων και συμβαίνει πάνω από 140-160 νύχτες το χρόνο.
Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 10 ώρες τα βράδια που αυτό συμβαίνει και σε συχνότητα 280 φορές την ώρα.




Αυτή, η μόνιμη σχεδόν θύελλα, παρουσιάζεται πάνω από τα έλη, με τα οποία ο ποταμός Catatumbo τροφοδοτεί τη λίμνη Maracaibo και θεωρείται η μεγαλύτερη ενιαία γεννήτρια του όζοντος στον πλανήτη, κρίνοντας από την ένταση και τη μεγάλη συχνότητα σύγκρουσης.


Εκτιμάται πως το φαινόμενο παρουσιάζει περίπου 1.170.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις ανά έτος, με ένταση έως και 400.000 amperes και ορατό έως και 400 χλμ. μακριά.
Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη θύελλα είναι επίσης γνωστή, ως Beacon Maracaibo (ραδιοφάρος του Maracaibo), ο οποίος για εκατοντάδες χρόνια αποτελεί τον  πλοηγό των πλοίων.
Η σύγκρουση με τους ανέμους που προέρχονται από τα βουνά των Άνδεων, προκαλεί καταιγίδες και συναφείς αστραπές, που έχει σαν αποτέλεσμα πολλαπλές ηλεκτρικές απορρίψεις με διάφορα αέρια, εκ των οποίων το κυριότερο είναι, το μεθάνιο το οποίο δημιουργήθηκε από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης ευρισκόμενης στα έλη.


Οι περιβαλλοντολόγοι ελπίζουν πως η περιοχή θα εισαχθεί κάτω από την προστασία της UNESCO, διότι πρόκειται περί εξαιρετικής σημασίας φαινόμενο, ίσως η μεγαλύτερη πηγή ανάπλασης στρωμάτων όζοντος, στον πλανήτη.




Πηγή: newsbomb.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin