Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η Ουάσινγκτον ανήσυχη για ενδεχόμενη κλοπή βιολογικών όπλων από την Ινδία



Τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στα ινδικά εργαστήρια και να κλέψουν βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, προειδοποιεί αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που έβγαλε στη φόρα το WikiLeaks.



«Τρομοκράτες που σχεδιάζουν επιθέσεις οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την προηγμένη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και τη μεγάλη κοινότητα βιοϊατρικής έρευνας της Ινδίας ως υποψήφιες πηγές βιολογικών παραγόντων» αναφέρει το έγγραφο, το οποίο είχε σταλεί στην Ουάσινγκτον το 2006 από την αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί. 



Το κείμενο, που δημοσιεύεται τώρα από την βρετανική εφημερίδα Guardian, κάνει λόγο για ενδεχόμενη κλοπή «βακτηρίων, παρασίτων, ιών ή τοξινών».



«Το να μπει κανείς σε εγκαταστάσεις ώστε να αποκτήσει θανατηφόρους βιολογικούς παράγοντες δεν είναι πολύ δύσκολο εδώ» φέρεται να δηλώνει σε Αμερικανούς διπλωμάτες ένας ειδικός του οποίου το όνομα έχει απαλειφθεί από την εφημερίδα.



«Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί κανείς να μπει μέσα δωροδοκώντας τον φρουρό με ένα πακέτο τσιγάρα» φέρεται να εκτιμά ένας δεύτερος ειδικός.



Μια τρίτη πηγή φέρεται να είπε στους διπλωμάτες ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να στρατολογήσουν μέλη από τη μεγάλη ερευνητική κοινότητα της Ινδίας.



Σύμφωνα επίσης με το διπλωματικό τηλεγράφημα, ενδεχόμενη βιολογική επίθεση στην Ινδία θα έβρισκε τη χώρα απροετοίμαστη, δεδομένου ότι οι αρχές εστιάζονται περισσότερο στο ενδεχόμενη συμβατικής, χημικής ή πυρηνικής επίθεσης από το γειτονικό Πακιστάν.



Σχολιάζοντας το βρετανικό δημοσίευμα, Ινδός αξιωματούχος που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές ανησυχίες είναι «φανταστικές και τραβηγμένες».



Διαφορετική γνώμη είχε πάντως ο Σούμαν Σαχάι, ειδικός σε θέματα βιοτεχνολογίας, ο οποίος δήλωσε στο Associated Press ότι, τέσσερα χρόνια μετά το προειδοποιητικό έγγραφο, τα μέτρα ασφάλειας στα ινδικά εργαστήρια παραμένουν ελλιπή.



Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin