Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ανακάλυψαν το μηχανισμό του Αλτσχάιμερ


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σαιντ Λιούις, πιστεύουν ότι βρήκαν το βασικό αίτιο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι για τη νόσο ευθύνεται κάποια βλάβη στο μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού - βλάβη που, ειδικότερα, σταματά την απομάκρυνση των αμυλοειδών πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, οι αμυλοειδείς πλάκες κατακλύζουν τον εγκέφαλο και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος θεραπείας.

Με το εύρημα των ειδικών από το Σαιντ Λιούις, ίσως τώρα άλλοι ερευνητές να πάρουν τη σκυτάλη και να αναζητήσουν τρόπο να απομακρύνουν τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες προτού αρχίσουν να συσσωρεύονται ή και να παρεμβαίνουν με φάρμακο που να βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες μόνος του, όπως κάνει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Στη θεωρία τους για το αίτιο της Αλτσχάιμερ κατέληξαν οι ειδικοί του προαναφερόμενου πανεπιστημίου όταν συνέκριναν τον τρόπο απομάκρυνσης των αμυλοειδών πρωτεϊνών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι στους υγιείς και στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ οι πρωτεΐνες αυτές παράγονται με τους ίδιους ρυθμούς, αλλά στους ασθενείς απομακρύνονται με εξαιρετική βραδύτητα, οπότε μοιραία από ένα σημείο και πέρα συσσωρεύονται διαρκώς και έτσι «παγιώνονται». Όταν η νόσος έχει προχωρήσει πολύ, η απομάκρυνση των αμυλοειδών σταματά τελείως.

Εντούτοις, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ίσως η συσσώρευση των αμυλοειδών να είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, οπότε, ακόμα κι αν βρεθεί σκεύασμα που να «διαλύει» τις αμυλοειδείς πλάκες ή να τις απομακρύνει με ταχείς ρυθμούς, αυτό πιθανόν να μην αρκεί για να θεραπευθεί η νόσος.

Πηγή: www.zougla.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin