Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

http://3.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/TQjBy_BQVRI/AAAAAAABnP4/P4N0X2FuX54/s200/metalleiaxrysou.jpgΜε πλήρη ομοφωνία «πέρασε» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που αφορούσε στην επένδυση... 1 δισ. ευρώ για τη λειτουργία μεταλλείων στο Δήμο Αριστοτέλη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αποστείλει, προεκλογικά, στη...
Νομαρχία μελέτες 4.000 σελίδων για γνωμοδότηση με προθεσμία 35 ημερών, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν με κινητοποιήσεις τη δική τους απάντηση στις βεβιασμένες, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενέργειες του υπουργείου. Η συνεδρίαση του Νομαρχικού Συμβουλίου Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 10/12/2010 στον Πολύγυρο, ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σχετικά με τα μεταλλεία στο δήμο Αριστοτέλη. 

Η διαδικασία προβλέπει την αποστολή της μελέτης στο ΥΠΕΚΑ και τη συνέχιση της διαβούλευσης όσον αφορά το επενδυτικό σχέδιο. Έτσι, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση που ξεκίνησε στις 27/10/2010 και διήρκεσε 35 ημέρες, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν τώρα τα συναρμόδια με το ΥΠΕΚΑ υπουργεία, ώσπου να ληφθεί η τελική απόφαση.Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων που παρακολουθούσαν από την αρχή τις διαδικασίες διαβούλευσης. Στην αίθουσα υπήρχαν και κάτοικοι με μαύρες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Παράλληλα, έξω από τη νομαρχία βρέθηκε πλήθος συγκεντρωμένων κατοίκων της περιοχής με πανό που έγραφαν «Τα οφέλη θα είναι πρόσκαιρα, η καταστροφή μόνιμη» και «Δεν πουλάμε το μέλλον μας για μία χούφτα χρυσό». Ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως, μόνο ο δήμος Αρναίας συμμετείχε. 
Οι δήμοι Μεγάλη Παναγιά και Σταγίρων-Ακάνθου διαφώνησαν, θεωρώντας ότι αρμόδια για να αποφασίσουν θα είναι τα νέα δημοτικά συμβούλια που ανέδειξε ο «Καλλικράτης».Από την πλευρά της Νομαρχίας υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα των μεταλλείων στη περιοχή βρήκε λύση με τη απόφαση της διαβούλευσης, ενώ η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» διαβεβαιώνει ότι «η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν θα επιφέρει καμία καταστροφή στην περιοχή, αλλά μόνο πρόοδο». Τις μεγαλεπήβολες διαβεβαιώσεις της εταιρίας σχετικά με το άνοιγμα χιλιάδες θέσεων εργασίας δεν συμμερίζονται οι κάτοικοι και οι κινήσεις πολιτών.Την πρώτη μέρα δημόσιας διαβούλευσης, στις 26 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας και κατάθεση εξώδικων καταγγελιών από τους δήμους Παναγίας και Σταγίρων-Ακάνθου. Στην συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στην Ιερισσό προχωρώντας σε «αντιδιαβούλευση», όπου ακούστηκαν διάφορες απόψεις και συνθήματα κατά του επενδυτικού σχεδίου για τα μεταλλεία στην Χαλκιδική.Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο των μεταλλείων Κασσάνδρας το 2003, που σχετίζεται με την αγορά και επαναπώληση των μεταλλείων από το Ελληνικό Δημόσιο, οδήγησε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
 
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το Ελληνικό Δημόσιο αγοράζει τα μεταλλεία Κασσάνδρας από την θυγατρική της πολυεθνικής Kinross, TVX Hellas έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία μεταπωλούνται από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με την ίδια τιμή, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε δημόσιος διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μετά από 6 μήνες, η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των μεταλλείων εκτιμήθηκε στα 408 εκατ. ευρώ (37 φορές παραπάνω). Παράλληλα, η συμφωνία μεταβίβασης προέβλεπε εξαιρετικά ελαφρυντικές συνθήκες για την εταιρία, όπως απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης και μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Η υπόθεση οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση.


Πηγή: http://stin-kontra.blogspot.com/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin