Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Βαρβαρικές επιθέσεις

 


Ο χαμός της μεγάλης ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, μετά τον Βιντάλ-Νακέ και τον Ζαν-Πιερ Βερνάν, μας αφήνει ακόμη πιο εκτεθειμένους απέναντι στους βαρβάρους.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι στον κόσμο; Ο «Θεός του πολέμου», όπου ένας ρωμαλέος Περσέας αναλαμβάνει να εξοντώσει απόκοσμα πλάσματα. Οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ βρίθουν από υπαινιγμούς που παραπέμπουν σε ελληνικούς μύθους. Και ένα σωρό παραμύθια και θρύλοι βασισμένοι στον Ησίοδο και τον Ομηρο διαβάζονται ακόμη. «Για να βρει κανείς τους αρχαίους Ελληνες, δεν είναι καν ανάγκη να ανοίξει ένα βιβλίο», γράφει η Μαρί-Σαντρίν Σγκερί στο περιοδικό «Λε Πουέν». 

«Φτάνει να μπει σε ένα σουπερμάρκετ».

Ακόμη και το μάρκετινγκ δεν κάνει χωρίς τους κλασικούς: ο καθηγητής της Φιλολογίας Ρομπέρ Ντελόρ μέτρησε περίπου 700 μάρκες που παραπέμπουν στην αρχαιότητα, από τα αυτοκίνητα Volvo μέχρι το άρωμα Kouros. Η αρχαιότητα πουλάει, όχι όμως και οι κλασικές σπουδές. Από το καλοκαίρι οι κλασικές σπουδές δέχονται βαρβαρικές επιθέσεις σε μεγάλες και σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Η Γαλλία κόβει τις ώρες διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας στα λύκεια. Και η Βρετανία τις καταργεί σε πανεπιστήμια. Ολοι επικαλούνται την κρίση για τις περικοπές. 

Εχουν πάψει λοιπόν οι κλασικές σπουδές να θεωρούνται προσοδοφόρες; Και όμως, «στην Αμερική», όπως έγραφε ο Ντέιβιντ Κόνσταν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, «όσοι θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική η Νομικά, πρέπει να παρακολουθήσουν πρώτα μαθήματα κλασικής παιδείας. Ο αρχαίος πολιτισμός θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ από την ελίτ και προσελκύει πολύ καλούς φοιτητές».

Αντίθετα, στην Ευρώπη οι φιλόλογοι δίνουν μάχες χαρακωμάτων. Οπως ο καθηγητής της Φιλολογίας Ογκιστίν ντ’ Ιμιέρ, με το βιβλίο του «Ο Ομηρος και ο Σαίξπηρ στα προάστια» που, όπως λένε, «έκλεψε τα αρχαία ελληνικά από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς». Τι γυρεύουν όμως τα αρχαία ελληνικά στα φτωχά παρισινά προάστια, που κάθε τόσο παίρνουν φωτιά; Απαντούν οι ίδιοι οι μαθητές του καθηγητή: διαβάζουμε τη μυθολογία, τη γραμματική, την ετυμολογία, επειδή μας δίνουν μια γνώση παραπάνω από τους άλλους. Ολα αυτά σε ένα φτωχό λύκειο, ένα από τα χειρότερα, όπως έλεγαν οι στατιστικές.

Χειμώνας 2003: Ο Ογκιστίν ντ’ Ιμιέρ και έξι πρώην μαθητές του αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης με τους μαθητές, με βασικό τους στόχο την επιβίωση των ελληνικών και των λατινικών. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο: Τα ελληνικά και τα λατινικά είναι οι καλύτεροι φορείς της ισότητας! 

Μερικά χρόνια αργότερα: Εκατοντάδες μαθητές έχουν γίνει πια φοιτητές μεγάλων σχολών, καθηγητές, γιατροί, δικηγόροι. Μια έκρηξη φωτός, όπως έλεγε η Ζακλίν ντε Ρομιγί: «Αυτό που λατρεύω στα ελληνικά κείμενα, είναι η συνάντηση με τη γέννηση της έλλογης σκέψης, η έκρηξη φωτός που πρωτοφάνηκε σε έναν κόσμο αμήχανο και σκοτεινό».

Οι κλασικές σπουδές μπορεί να απειλούνται, αλλά οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι αντιστέκονται στους βαρβάρους!.

Πηγή : politismospolitis

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin