Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Αποκαθιστώντας τις ενεργειακές απώλειες σε ένα σπίτι

Αν θέλετε να ελέγξετε το σπίτι σας για τυχόν ενεργειακές απώλειες, θα πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας οι ίδιοι αυτοψία διά γυμνού οφθαλμού.
 

Η καταγραφή

  1. Θα ξεκινήσετε από ψηλά: είτε έχετε ταράτσα είτε έχετε σοφίτα που καλύπτεται από ξύλινη στέγη με κεραμίδια, είναι πολύ σημαντικό το αν έχετε ή δεν έχετε μόνωση. Στα παλαιά σπίτια η μόνωση, όχι μόνον στην ταράτσα, μα και σε όλους τους εξωτερικούς τοίχους, είναι ανύπαρκτη. 
  2. Έχοντας ελέγξει τον σημαντικό παράγοντα της μόνωσης, συνεχίζετε με τους εξωτερικούς τοίχους και τα ανοίγματα του σπιτιού. Είναι τα παράθυρά σας με διπλά τζάμια ή μήπως έχουν μονά; Μήπως είναι παλαιά παράθυρα και μπαλκονόπορτες από ξύλο ή αλουμίνιο, που δεν κλείνουν καλά και επιτρέπουν στον αέρα να εισέρχεται;
  3. Συνεχίζετε με τους σωλήνες. Πρέπει να ελέγξετε τους σωλήνες ύδρευσης και τα λούκια ηλεκτρικών καλωδίων, καθώς και τους διακόπτες ηλεκτρισμού, μήπως γύρω από αυτά υπάρχουν κενά ή τρύπες που εισχωρούν σε κοιλότητες των τοίχων.
  4. Έλεγχο πρέπει να κάνετε και στο τζάκι: κατά τις περιόδους που δεν το χρησιμοποιείτε, φροντίστε να είναι κλειστό το κινητό διάφραγμα ρύθμισης της έντασης καύσης. Όταν μένει ανοικτό, αποτελεί απίστευτο άνοιγμα για εισροή αέρα και απώλεια θερμότητας.
  5. Αφού ελέγξετε το κυρίως σώμα του σπιτιού για σημεία που χρειάζονται μόνωση ή για σημεία διαρροής της θερμότητας, περνάτε στον έλεγχο των συσκευών. Κάποιες ίσως είναι πολύ παλαιές και αναποτελεσματικές. Εξετάζετε τον θερμοσίφωνα και αν λειτουργεί ικανοποιητικά, βεβαιωνόσαστε ότι είναι κατάλληλα μονωμένος.
  6. Ακολουθεί ο έλεγχος των σωληνώσεων του συστήματος κεντρικής θέρμανσης οι οποίοι έρχονται από έξω προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αυτοί πρέπει να είναι κατάλληλα μονωμένοι.
  7. Προσοχή να δείξετε και στο υπόγειο. Στα υπόγεια οι ενεργειακές απώλειες είναι πολύ συχνές.
  8. Δύο ακόμη σημεία που ορθώς ενοχοποιούνται για ενεργειακές απώλειες είναι η έξοδος του απορροφητήρα της κουζίνας, καθώς και το άνοιγμα του μηχανήματος εξαερισμού στο μπάνιο.
 Οι μεγάλες σχισμές διακρίνονται σχετικά εύκολα στην παραπάνω αυτοψία, επειδή αφήνουν το φως να εισέλθει στον χώρο κι έτσι μαρτυρούν την ύπαρξή τους. 

Οι σχισμές γίνονται επίσης ευκόλως αντιληπτές επειδή επιτρέπουν στον αέρα να εισέλθει στον χώρο. Κατά τη διάρκεια μιας ανεμόεσσας μέρας μπορείτε να κάνετε το εξής απλό πείραμα προκειμέου να ελέγξετε τα πιθανά ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους και στα πλαίσια των παραθύρων και των θυρών του σπιτιού: αν ανάψετε ένα κερί ή ένα αρωματικό ξυλαράκι και το κρατήσετε π.χ. μπροστά από το πλαίσιο του παραθύρου, στην περίπτωση που εισέρχεται αέρας από σχισμή στο σημείο εκείνο, τότε η φλόγα του κεριού κινείται με κλίση, ή ο καπνός από το καιγόμενο ξυλαράκι, κατευθύνεται προς το εσωτερικό του δωματίου.

Ένας ακόμη τρόπος ―λιγότερο ακριβής για τον εντοπισμό των μικρών σχισμών― στον οποίο αυτομάτως καταφεύγουμε όλοι σε μια παρόμοια αυτοψία: κινώντας αργά την παλάμη μας μπροστά από σημεία που θεωρούμε ύποπτα για απώλεια θερμότητας, μπορούμε να αισθανθούμε την εισροή αέρα από αυτά. 

Με τον παραπάνω τρόπο θα μπορέσετε να εντοπίσετε πολλές αθέατες σχισμές σε όλο το σπίτι. Καταγράψτε τις ώστε να μπορέσετε να ασχοληθείτε με αυτές κατά το στάδιο της αντιμετώπισης/επισκευής.
 
πηγή : aenaon.net

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin