Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ξεκινά η δίκη για την επιχείρηση "Bαριοπούλα"


Με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης πρόκειται να προσαχθούν εκατόν ενενήντα έξι αξιωματικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


«Σχεδιασμένη» πρόκληση έντασης με την Ελλάδα από Τούρκους

Νέες αποκαλύψεις για το «Σχέδιο Βαριά»
Η υπόθεση "Bαριοπούλα" κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας διαρκώς εντάσεις ανάμεσα στην "ισλαμοδημοκρατική" κυβέρνηση και τον αυτοχαρακτηριζόμενο ως θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στρατό.
Υπενθυμίζεται ότι η "Επιχείρηση Βαριοπούλα" χρονολογείται, κατά τις αρχές, από το 2003 και πιστεύεται ότι περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του AK του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός. Να σημειωθεί πως ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.

Με τη δίκη που αναμένεται να επιδεινώσει το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας ανάμεσα στη δημοφιλή κυβέρνηση και το επιτελείο να ξεκινά έξι μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πολώσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Οι εισαγγελείς αιτούν ποινές έως και 20 ετών κάθειρξης για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν μέρος σε συνωμοσία, αλλά απλώς συζητούσαν "σενάρια" περί αποσταθεροποίησης σε ένα σεμινάριο στο πλαίσιο ασκήσεων.

Λόγω του γεγονότος ότι τα τρία τέταρτα των κατηγορουμένων είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί, ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ, σχολιογράφος της αγγλικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Zaman, εκτιμά ότι "ο μηχανισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα".

Στο μεταξύ, δύο από τους δικαστές έχουν αντικατασταθεί χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο γεγονός. Συνήγοροι, ωστόσο της υπεράσπισης, διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι οι αντικαταστάτες δε θα έχουν επαρκή χρόνο για να εξοικειωθούν με την υπόθεση.

Η ηγεσία του δικαστικού σώματος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το AK στο παρελθόν και θεωρείται και αυτή προπύργιο των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους.

Πηγή: www.cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin