Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η ηλιακή ενέργεια είναι 10 φορές πιο ισχυρή από την …πυρηνική

 
Ένας νέος τρόπος σύγκρισης της ηλιακής ενέργειας με την πυρηνική διαπιστώνει ότι η πρώτη υπερέχει εύκολα της δεύτερης. Το Ινστιτούτο Ken Zweibel εξέδωσε μια ανάλυση (The Solar Review) που συγκρίνει τα δύο είδη ηλεκτρικής ενέργειας, όσον αφορά το πόση δύναμη αντιστοιχεί σε κάθε γραμμάριο των υλικών που αξιοποιούνται σε κάθε μιά: τελλουριούχο κάδμιο έναντι ουρανίου.

Παρέχονται στοιχεία που δείχνουν ότι το λεπτό φιλμ για την ηλιακή ενέργεια CdTe (με τελλουριούχο κάδμιο) παίρνει περίπου δέκα φορές λιγότερο υλικό στα Φ/Β για να παράξει 1 kwh ηλεκτρικής ενέργειας, από ότι η χρήση ουρανίου για την παραγωγή ενέργειας ίδιας ισχύος.

Σημειώνεται επίσης ότι στα ηλιακά έργα απορροφάται κάθε γραμμάριο τελλουριούχου καδμίου ενώ στα πυρηνικά καταναλώνεται καύσιμο ουράνιο. Έτσι από τα ίδια γραμμάρια υλικού μπορεί να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών και στη συνέχεια το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Αντίθετα, το ισοδύναμο ουρανίου θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέα εξόρυξη ουρανίου μετά την πρώτη χρήση του για παραγωγή ενέργειας. Οι αναλυτές απέδειξαν ότι χρειάζεται 0,08 του γραμμαρίου CdTe ανά κιλοβατώρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα έτος. Αλλά αν ληφθεί υπόψην ότι αυτό το γραμμάριο δεν εξαφανίζεται αλλά εξακολουθεί να συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας για 30 χρόνια, μιλάμε για αναλογία 2,6 mg / kWh.

Δηλαδή, σε σύγκριση με την πυρηνική, η ηλιακή κατασκευή παράγει την ίδια ισχύ με το ένα δέκατο των υλικών και με την παράμετρο του άνθρακα τα φωτοβολταϊκά φίλμ χρησιμοποιούν μόλις πέντε εκατομμυριοστά του βάρους του άνθρακα που χρειάζεται ένα πυρηνικό έργο για να παράγει μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας.

πηγή : emea.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin