Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Συμφωνεί το υπ. Οικονομικών με την Αρχή Δεδομένων για τη φορο-κάρτα

Διάθεση για συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τις προϋποθέσεις καθιέρωσης φορο-κάρτας, εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προαναγγέλλει ότι το ζήτημα πρόκειται να ρυθμισθεί με νόμο –και όχι με υπουργική απόφαση- ο οποίος θα ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του φορολογουμένου, κατά τη χρήση της φορο-κάρτας. «Η γνωμοδότηση περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει ως προς τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, το κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα τέτοιου εγχειρήματος. Στη γνωµοδότησή επισηµαίνει ότι η καθιέρωση της εν λόγω κάρτας πρέπει ψήφιση νόµου, µε τον οποίο θα ρυθµίζεται το επίµαχο σύστηµα επεξεργασίας και στη συνέχεια την έκδοση υπουργικής απόφασης κατ’ εφαρµογή του νόµου, για τη ρύθµιση των τεχνικών λεπτοµερειών.

Επί της ουσίας, ωστόσο, η Αρχή εκτιµά ότι το νέο σύστηµα ενέχει τον κίνδυνο δηµιουργίας «καταναλωτικού προφίλ», απ’ όπου θα αποκαλύπτονται τυχόν ιδιαιτερότητες του προσώπου, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Η καταγραφή δε των συναλλαγών του σε πραγµατικό χρόνο θα έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων από τρίτους για διάφορους σκοπούς, καθώς τα δεδοµένα θα παραµένουν εκτεθειµένα για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

∆εδοµένου ότι στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονοµικών είναι ο έλεγχος του ΦΠΑ, η Αρχή προτείνει διαχωρισµό του από την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών, ώστε οι συναλλαγές του πολίτη να κατατίθενται µόνο στο τέλος του χρόνου για να µην τυγχάνουν οποιασδήποτε επεξεργασίας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin